Purmerend

1 min


Zaandam – Purmerend – Politiemensen in Zaandam en Purmerend zijn sinds kort uitgerust met een nieuw wapen tegen inbraken, overvallen, valse documenten en vals geld. Een simpel zaklampje met UV-licht maakt bij wijze van proef onderdeel uit van de standaarduitrusting van iedere politieman en -vrouw in dat gebied. De proef duurt voorlopig een half jaar, waarin zal worden gekeken naar de bruikbaarheid voor de politiedienst.

Steeds meer bedrijven beveiligen zich tegen inbrekers en overvallers door de installatie van een DNA-douche. Ook particulieren gebruiken uniek DNA-materiaal om hun kostbaarheden te markeren. Doordat het DNA-materiaal met UV-licht zichtbaar gemaakt kan worden, kan de politie direct op straat een verdacht persoon of mogelijke buit van een diefstal controleren.

DNA

Bij de beveiliging van panden en voorwerpen wordt gebruik gemaakt van forensische markeringsproducten. Deze onzichtbare vloeistoffen zijn niet zichtbaar met het blote oog of onder normale verlichting. Het licht op in UV-licht. Kostbaarheden die zijn ingesmeerd met het DNA-materiaal zijn onder UV-lamp altijd te herkennen. Omdat deze markeringsproducten zijn voorzien van een unieke code, kan er zelfs worden bepaald door wie het DNA is gebruikt. Eigenlijk is het de moderne variant van een ingegraveerde postcode en huisnummer, echter nu met behulp van innovatieve technologie.

Douche

DNA wordt steeds vaker gebruikt in banken, horecabedrijven en winkels. Bij een overval of een ramkraak wordt onopvallend of automatisch een douche aangezet, waarbij overvallers zonder het te merken DNA-materiaal op zich krijgen. De forensische markers zullen zelfs na regelmatig wassen niet uit de kleding of van de huid van een overvaller verdwijnen. Hierdoor kan een verdachte nog lange tijd na een overval worden herkend.

Vals geld

Bijkomend voordeel van de UV-lamp is dat deze inzetbaar is bij de controle van geld en documenten (paspoorten). In echt geld en in echte documenten zitten echtheidskenmerken, zoals gekleurde draadjes of afbeeldingen, die met UV oplichten. Veel winkels gebruiken UV-lampen bij de controle van bankbiljetten. De politie kan nu op straat sneller en beter controles uitvoeren.

Informatie

Meer informatie over DNA-spray vindt u op diverse websites. Kijk voor tips bijvoorbeeld op

.


Delen