Samen inbraak tegengaan

2 min


Castricum – Inwoners van Castricum kunnen bij thuiskomst in hun woning zo maar een wit voetje op de mat hebben liggen. Het voetje (een flyer) is achtergelaten door een medewerker van de gemeente om onveilige situaties op het gebied van woninginbraak aan te geven.

Een inbraak of een insluiping is zo gebeurd. Een openstaand raampje, een slecht sluitende achterdeur of verouderd hang- en sluitwerk zijn geen probleem voor een dief. En eenmaal binnen gaat hij razendsnel te werk. Een tas, laptop, autosleutels en bijbehorende auto, sieraden of camera zijn zo verdwenen.

Schade

De impact van een woninginbraak is groot. Naast de materiële schade tast een inbraak het gevoel van veiligheid aan. In vergelijking met 2012 is het aantal inbraken in 2013 met 9% toegenomen. Voldoende reden voor de politie en gemeente om extra aandacht te besteden aan het voorkomen en oplossen van woninginbraken. De politie doet na een woninginbraak standaard een sporen- en buurtonderzoek. Ook worden bekende (potentiële) daders extra in de gaten gehouden en wordt er extra toezicht gehouden. De wijkagenten spelen hierbij een belangrijke rol. Maar u kunt ook zelf veel doen.

Verdachte figuren

Het belangrijk om de pakkans van inbrekers te vergroten. Dat werkt het beste als u direct contact opneemt met de politie. Ziet u vreemde personen of auto’s in uw buurt? Bel dan met 0900-8844 (lokaal tarief). Ziet of hoort u dat er ergens wordt ingebroken. Wacht dan geen seconde, maar bel direct 112. De politie heeft er veel aan als u bij uw melding aan kunt geven om hoeveel verdachte personen het gaat, hoe zij er uitzien (signalement) en als u een merk, type en kenteken kunt geven van een auto waarmee de dieven rijden. U kunt altijd bellen, want de politie is er 24 uur per dag!

Preventietips:

U kunt zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van woninginbraken door het beveiligen van de eigen woning. Als u uw dure iPad zichtbaar op de vensterbank laat liggen, uw huissleutel onder de deurmat legt, een ladder in de tuin onder een openstaand slaapkamerraam laat staan of op facebook kenbaar maakt met vakantie te gaan, dan maakt u het inbrekers gemakkelijk. Regel daarom goed hang- en sluitwerk, leg geen waardevolle spullen in het zicht en laat uw woning er zo bewoond mogelijk uit zien als u weg bent. Tips vindt u op internet op bijvoorbeeld:

of www.politiekeurmerk.nl

Voetstappenactie

Om het aantal inbraken verder terug te dringen, worden de komende tijd preventieve controle gehouden waarbij papieren voetstappen worden achtergelaten, om inwoners bewust te maken van insluipingsmogelijkheden in de woning en eventuele schuren.

De voetstappenactie houdt in dat medewerkers van de gemeente actief op zoek gaan naar woningen waarbij bijvoorbeeld ramen en deuren open staan. Of waar klimmateriaal aanwezig is waarmee inbrekers naar dakramen kunnen klimmen. Zij laten in die woningen een informatiebrief achter in de vorm van een voetafdruk met de tekst: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’.


Delen