Zaandam – 5 Jongeren aangehouden voor diefstal scooters

De politie heeft vorige maand vijf jongeren aangehouden voor de diefstal dan wel heling van scooters.2 min


In de meivakantie kwamen er bij de politie meerdere aangiften binnen van de diefstallen van scooters. Hier werd door de politie op geïnvesteerd. Na vele verkeerscontroles en uitgebreid onderzoek kwam al snel een aantal verdachten in beeld. Binnen enkele dagen konden vijf verdachten worden aangehouden. De scooters zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Een aantal scooters was helaas flink beschadigd.

De verdachten, afkomstig uit Zaandam, Wormer en Purmerend in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar zijn allen na hun aanhouding overgebracht naar het politiebureau. De meesten hebben een doorverwijzing gekregen naar bureau Halt. Een van hen, een 13-jarige jongen uit Zaandam, zit op dit moment vast.

Samenwerking met partners
Bij dit soort zaken waarbij minderjarigen als verdachte zijn betrokken, werkt de politie nauw samen met partners. De aanpak van jeugd valt onder de regie van de gemeente. De gemeente Zaanstad werkt samen met onder andere het Openbaar Ministerie, de politie, Halt, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Veiligheidshuis en jongerenwerkers. Ook scholen worden steeds meer bij deze aanpak betrokken.

Tom Verweij, projectleider voor het thema jeugd: ‘We verhoren niet alleen een jongere, maar brengen ook de thuissituatie in beeld en kijken of daar hulpverlening nodig is. Als jongeren het verkeerde pad op dreigen te gaan, kunnen wij als politie dit tij niet alleen doen keren. We hebben hiervoor iedere partner keihard nodig: de gemeente, het Openbaar Ministerie, Veiligheidshuis, scholen, jongerenwerkers, jeugdteam, handhaving etc. Iedereen moet een rol pakken. Want vroegtijdig inzetten op afglijdende jeugd kan later een hoop leed voorkomen. Overigens worden alle aangehouden verdachten en hun ouders in de aankomende periode thuis bezocht door de politie. Naast alle professionele partijen, hebben ouders de meest belangrijke rol.’

Jeugdspecialist politie
Bij de politie Zaanstad werkt jeugdspecialist Wouter Zwijnenburg. Wouter: ‘Het merendeel van de jeugd in Zaanstad gedraagt zich overigens prima, dat mogen we vooral niet vergeten! We zagen bij de scooterdiefstallen in mei ook weer dat dit soort incidenten terug te leiden is naar een of twee specifieke verdachten, die de rest van de jeugd meenemen in hun ‘snode plannen’. Omdat wij weten om wie het gaat kunnen we vaak gerichter en effectiever omgaan met de informatie. Behalve het strafrechtelijke deel waar wij voor verantwoordelijk zijn als politie, wordt deze informatie ook gedeeld met onze burgemeester en de overige partners, zodat ieder zijn/haar rol kan pakken. Wij willen natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat jongeren in aanraking komen met justitie en dat vraagt om maatwerk. Een jongere die voor de eerste keer een strafbaar feit pleegt, vergt nu eenmaal een andere aanpak dan een veelpleger.

Als jeugdspecialist is het dus goed om in verbinding te staan met de jeugd in je gebied. In Zaanstad hebben we gelukkig geen jeugdbendes. Wel is er een bekend aantal jongeren dat steeds de fout in gaat. Ik ben als jeugdspecialist samen met de wijkagenten, en in de toekomst zes nieuwe jeugdagenten, verbonden aan scholen en veel op straat te vinden: op die plekken waar de jeugd is. Vaak ervaren bewoners overlast, maar blijkt de jeugd gewoon rond te hangen en niets kwaads in de zin te hebben. Dan is het goed dat de jongeren jou als jeugdspecialist of wijkagent kennen en dat ze weten wat ze aan je hebben.

‘Er zijn, dat is heel belangrijk, ook als er niets aan de hand is’ aldus Wouter.

Als jongeren toch de fout ingaan, dan gaan we in overleg met het Openbaar Ministerie meestal over tot ‘pedagogisch gerichte sancties’ zoals een doorverwijzing naar Halt. Pas in een later stadium wordt overgegaan tot (taak)straf of een andere maatregel.’