Zaandam – 4 aanhoudingen zakkenrollerij Zaandam

Op zondagmiddag rond 14.00 uur zijn er op de Schansend in Zaandam vier personen aangehouden voor zakkenrollerij. Het gaat om twee vrouwen van 26 en 49 jaar en om twee mannen van 52 jaar, het viertal is afkomstig uit Roemenië.2 min


De politie kreeg een melding dat een getuige vier personen zag die bezoekers van de Zaanse Schans rolden van persoonlijke spullen. Wanneer de agenten aankwamen op de Zaanse Schans hebben zij het viertal enige tijd in de gaten gehouden. De verdachten konden daarop aangehouden worden en zijn zij overgebracht naar het politiebureau. Onderzocht wordt of het viertal in verband kan worden gebracht met andere gepleegde zakkenrollerijen.

Hoe werken zakkenrollers?

  • Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen.
  • Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.
  • Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.
  • Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna de portemonnee wordt weggegooid.
  • Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

 

Hoe te voorkomen dat ik word ‘gerold’?

  • Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u.
  • Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien.
  • Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
  • Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
  • Neem niet meer geld mee dan u nodig hebt.
  • Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas.
  • Draag uw tas met de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd.
  • Neem uw tas altijd mee in de paskamer.
  • Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
  • Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.

Waarom is het belangrijk dat ik aangifte doe als ik ben gerold?

Alleen als de politie weet waar zakkenrollers opereren, krijgt de politie inzicht in aantallen en mogelijke werkwijzen. Met deze gegevens kan de politie zakkenrollers proberen aan te pakken in bepaalde gebieden.

Meer informatie over zakkenrollen? Klik hier voor meer informatie.

Wat is mobiele banditisme?

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij.

Wat doet de politie aan mobiel banditisme?

Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Dit doet zij onder andere door de mobiele bendes in kaart te brengen. Hiervoor verzamelt en analyseert de politie informatie van onder andere EUROPOL en uit bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken. Ook wordt informatie gedeeld en uitgewisseld met andere landen. Zo kunnen bijvoorbeeld DNA-sporen die zijn veiliggesteld bij een inbraak ook vergeleken worden met DNA dat is opgeslagen in buitenlandse databanken.

Daarnaast voert de politie opsporings- en handhavingsacties en controles uit. Mobiel banditisme tegengaan is dan ook onderdeel van de (grootschalige) verkeerscontroles met ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Bij deze controles werkt de politie nauw samen met douane, belastingdienst en andere partners.

Frans Heeres, landelijk portefeuillehouder High Impact Crime: ‘De verkeerscontroles passen perfect in het Integraal actieplan tegen mobiel banditisme van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In Nederland zien we een toename van mobiel banditisme, gepleegd door met name verdachten uit Oost-Europa. Als politie willen wij dit een halt toeroepen en laten zien dat dit in Nederland niet zomaar gaat.’

Klik hier voor meer informatie over mobiele banditisme.