Wees extra alert op inbrekers!

2 min


Delft – In Delft is een stijging van het aantal inbraken te zien. Vooral in de wijken Voorhof, Buitenhof en Poptahof werd de laatste maanden regelmatig ingebroken. De politie vraagt inwoners van Delft alert te zijn en bij verdachte omstandigheden onmiddellijk 1-1-2 te bellen.

De politie werd in Delft de laatste maanden vaker naar een inbraak gestuurd dan in de eerste maanden van 2013. Politiewoordvoerder Cor Spruijt: “In het eerste kwartaal van 2013 werd er 165 keer ingebroken. In 2014 is dit aantal gestegen tot 256. Reden om de inwoners van Delft nogmaals te waarschuwen en onmiddellijk 1-1-2 te bellen bij verdachte omstandigheden rondom woningen”.

Onderzoek

Aan politiebureau Delft houdt een speciaal team zich uitsluitend bezig met woninginbraken. Spruijt: “Door de inzet van dit team verwachten we sneller samenhang tussen inbraken vast te stellen zodat we eerder bij een verdachte kunnen komen. Uiteraard zijn we daarbij afhankelijk van de medewerking van de Delftse inwoners. Nog te vaak horen we dat mensen wel iets gezien hebben maar geen contact opgenomen hebben met de politie”.

Samenwerking

Niet alleen de politie heeft de focus op woninginbraken. Ook de gemeente en woningbouwverenigingen hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen woninginbraken. De woningbouwverenigingen gaan in kaart brengen waar de behoefte is om fysieke maatregelen te treffen om woninginbraken moeilijker te maken. Denk hierbij aan het snoeien van bosschages en het aanbrengen van extra verlichting. Politiewoordvoerder Spruijt:”Met elkaar moet het lukken om inbraken aan te pakken. Deze week zijn we gestart met de witte voetjesactie. In woningen waarvan bijvoorbeeld een achterdeur openstaat laten we dan een wit voetje achter. Op dit voetje staat informatie om een woninginbraak te voorkomen. Uit een analyse is gebleken dat veel inbraken in de vroege middag tot in het begin van de avond plaatsvinden. Het weekend is daarbij favoriet. Op basis van die informatie zet de politie 24 uur per dag meer agenten in wanneer dat nodig is. Dat gebeurt in de vorm van extra surveillance in uniform en in burgerkleding in de betreffende wijken.”

Politiekeurmerk

In veel gevallen komen de inbrekers binnen door ‘braak en verbreking’. Dat wil zeggen dat zij de cilindersloten (vaak oude sloten) afbreken of ramen/deuren openbreken door een ruit in te tikken of kozijnen open te breken. Een andere veel gebruikte methode is gaatjes boren in een deur en dan de hendels naar boven of beneden schuiven. Al deze methodes zijn te voorkomen of worden in ieder geval veel moeilijker gemaakt als de woning hang- en sluitwerk heeft wat voldoet aan de Politie Keurmerk Veilig Wonen. Op www.politiekeurmerk.nl leest u meer informatie en tips over veilig wonen. Uiteraard willen we de bewoners erop attenderen dat men zelf ook maatregelen kan treffen door de woning rondom goed af te sluiten.

Tips? Bel de politie!

Ziet u iets verdachts rond woningen? Vertrouwt u het niet? Bel direct 112. Met de politiemeldkamer zijn afspraken gemaakt om direct een surveillance-eenheid te sturen in geval van ontdekking van een woninginbraak of verdenking daarvan.

Elke andere informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844. Liever anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.