Vrijwillig buurtonderzoekers ondersteunen politie

1 min


Leiden – In haar strijd tegen woninginbraken krijgt de politie in Leiden sinds begin augustus hulp van ‘vrijwillige buurtonderzoekers’. Samen met agenten bezoeken deze vrijwilligers alle huizen in de directe omgeving van een woning waar kort daarvoor is ingebroken. Tijdens de bezoeken vragen zij niet alleen of de bewoners iets van de inbraak hebben gezien, maar geven zij tegelijkertijd preventietips.

In Leiden werken de politieteams Midden en Zuid al sinds het voorjaar met het zogenoemde ‘buurtonderzoek nieuwe stijl’. Sinds begin augustus krijgen zij daarbij hulp van vrijwilligers. Deze zogenoemde vrijwillige buurtonderzoekers hebben een korte opleiding afgerond en gaan een of twee avonden per week samen met agenten op pad. Van de vijf vrijwilligers die nu in Leiden actief zijn, is er vooralsnog slechts één ook echt uit Leiden afkomstig. Meerdere Leidenaren volgen echter de opleiding en zullen de komende maanden geleidelijk de politie gaan versterken.

Buurtonderzoek?

Een buurtonderzoek vindt plaats kort nadat een bewoner aangifte heeft gedaan van een woninginbraak. Agenten bezoeken alle omliggende woningen om deze bewoners te vragen of zij toevallig iets van de inbraak hebben gezien en hen zo op het spoor van de mogelijke dader te kunnen brengen. Maar het buurtonderzoek gaat nog verder. De agenten geven daarnaast namelijk onder meer ook preventieadviezen, zodat bewoners zelf maatregelen kunnen treffen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Ook vragen de agenten bewoners om bij verdachte situaties altijd te bellen met het alarmnummer 112.

Waakzaamheid toegenomen

De nieuwe aanpak werkt, zo blijkt uit de eerste resultaten van twee studenten van de Universiteit Leiden die in het kader van hun afstudeeropdracht het vernieuwde buurtonderzoek evalueren. Een eerste voorzichtige conclusie is dat de waakzaamheid van buurtbewoners sterk is toegenomen en zij ook vaker verdachte situaties bij de politie melden.

Buurtonderzoeker worden?

De politie is nog op zoek naar mensen die, na het volgen van een korte opleiding, als vrijwillig buurtonderzoeker aan de slag willen gaan. Heeft u belangstelling of wilt u eerst meer weten? Neemt u dan contact op met de medewerkers van Bureau Burgersamenwerking via telefoonnummer 0800-0233222 of per e-mail via burgersamenwerking@haaglanden.politie.nl.