Vianen – Gezocht – Met scherpe handgranaat gegooid

Twee mannen zitten op de Vijfheerenlanden in Vianen op de parkeerplaats in de buurt van de Zwanenbloemflat in een bestelbus iets te eten. Opeens horen zij dat er iets zwaars tegen hun bus wordt gegooid en zien ze een handgranaat over straat rollen. Maar er volgt gelukkig geen explosie. De politie zoekt de nog onbekende verdachten. .Vaak helpt dan een tip. Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd!

Omschrijving

Opsporing Verzocht besteedt op 11 juni 2019 aandacht aan deze zaak en op 12 juni RTV Utrecht in het tv-programma Bureau Hengeveld.

Het gebeurt op vrijdagmiddag 31 mei 2019, rond 15.15 uur. De bestuurder van de bestelbus bedenkt zich geen moment en rijdt meteen van de parkeerplaats weg, voor het geval de granaat alsnog afgaat, maar dat gebeurt niet.. De twee spreken met enkele andere getuigen, waarvan één de politie belt. De politie gaat er direct met meerde eenheden op af, zoekt in de omgeving naar de daders en schakelt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in.

Granaat is echt en staat op scherp

Medewerkers van de EOD onderzoeken het projectiel. Het blijkt een echte op scherp staande handgranaat. De EOD-maakt de handgranaat onschadelijk. De twee mannen in de bestelbus verklaren dat zij zich niet kunnen voorstellen dat de granaat voor hen bedoeld was.

Bewakingsbeelden

Uit bewakingsbeelden blijkt dat de handgranaatgooier achterop bij een man op een scooter is aan komen rijden en zo ook weer gevlucht is. Wij tonen bewakingsbeelden van de twee verdachten. De mannen in de bestelbus zien een man met een zwarte helm op via het poortje van de Donjonflat wegrennen. Uit die beelden blijkt dat twee mannen op een donkere motorscooter vanaf de Brugstraat, De Lafayettestraat op zijn gereden. De bestuurder (verdachte 2) voorop en de handgranaatgooier (verdachte 1) achterop. De bestuurder stopt bij een voetgangersdoorgang, waar verdachte 1 afstapt, de handgranaat al lopend uit een zakje haalt, de Vijfheerenlanden oprent en de granaat in de richting van de bestelbus gooit.

Daders spoorloos verdwenen

Dan rent hij terug naar de scooter, springt achterop, waarna de scooter over de Lafayettestraat in de richting van de Brugstraat spoorloos verdwijnt.

Vragen

  • Bent u getuige geweest van het gooien van de handgranaat en heeft u nog niet met de politie gesproken?
  • Heeft u de twee daders voor of na het gooien van de granaat op de scooter zien rijden?
  • Heeft u de donkere motorscooter, vermoedelijk een Gillera Runner, voor of na 31 mei ergens geparkeerd zien staan?
  • Weet u wat de aanleiding is voor het gooien van de granaat en voor wie hij was bedoeld?
  • Weet u wie de twee verdachten mogelijk zijn?

Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem.

Zaaknummer

2019159317

Datum delict

30th May, 2019

Plaats delict

Vianen

Signalement

Status

gezocht