Utrecht – Controle drugsgebruik verkeersdeelnemers

De politie heeft donderdagmiddag en -avond 20 december in de Daalsetunnel, op het Westplein en op de Vleutenseweg te Utrecht een controle gehouden op het rijden onder invloed van verdovende middelen. Zes bestuurders die onder invloed waren zijn aangehouden.1 min


De politie nam rond 21.45 uur in de Daalsetunnel bij een een 25-jarige Utrechter een speekseltest af. Die wees duidelijk uit dat hij onder invloed was van drugs. Een arts nam op het politiebureau van de verdachte bloed af. Na verhoor werd de verdachte met een rijverbod van 24 uur heengezonden. De politie stuurt zijn bloedmonster  op naar het NFI voor onderzoek en maakt afhankelijk van de uitslag proces-verbaal tegen de verdachte op. Hetzelfde was eerder op de avond het geval bij een 23-jarige Utrechter en een 29-jarige Utrechter.

’s Middags

Bij de controle op het Westplein viel rond 16.30 uur een 31-jarige Vleutenaar ook op die manier door de mand. Ook hij kreeg dezelfde behandeling en een rijverbod van 24 uur. Dat geldt ook voor een 24-jarige Amersfoorter en een 22-jarige Utrechter die rond 17.00 uur op de Vleutenseweg betrapt werd.

Drugs in het verkeer!

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie vinden het zorgwekkend dat zoveel mensen onder invloed van drugs zich in het verkeer begeven en zijn blij met de speekseltester en nieuwe regelgeving. Hierdoor kan relatief eenvoudig vervolgd worden bij het overschrijden van duidelijke grenswaarden. Net als dat alcohol en verkeer niet samengaan, geldt dit ook voor drugs. Iedereen moet begrijpen dat het gebruik van drugs in het verkeer de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt. Wie op drugsgebruik gepakt wordt, kan stevige straffen tegemoet zien. Helemaal wanneer sprake is van het gebruik van meerdere middelen.

Wetgeving en opsporing

Er gelden sinds juli 2017 grenswaarden voor een aantal in ons land veel gebruikte drugs. Om drugs in het verkeer op te sporen werkt de politie met de speekseltester en met de psychomotorische test. Zo wordt -net als bij een blaastest voor alcohol- snel en eenvoudig duidelijk of iemand onder invloed van drugs aan het verkeer deelneemt. Na een positieve test op straat volgt afname van bloed door een arts of verpleegkundige. Het bloed wordt door een laboratorium onderzocht op verschillende drugs en alcohol. Als de wettelijke grenswaarden worden overschreden, dan draagt de politie de zaak over aan het OM. Bij combinatiegebruik geldt een veel lagere waarde, namelijk de laagst meetbare of nul-limiet. Een cocktail van middelen verhoogt namelijk de kans op betrokkenheid bij een ongeval aanmerkelijk,  blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).