Tilburg – Project EDWARD

In het kader van de European Day Without a Road Death ( Project Edward) zijn er door heel Europa op hetzelfde moment, donderdag 21 september 2017, verschillende verkeersactie gehouden gericht op het voorkomen van verkeersdoden. Zo ook in het District Hart van Brabant.

De politie wil het aantal verkeersslachtoffers tot een minimum beperken. Weggebruikers die zich aan de regels houden dragen daar aan bij. Project EDWARD van TISPOL vraagt weggebruikers bewust en veilig te rijden en wij ondersteunden deze campagne. Dat is gedaan door via social media bestuurders bewust te maken van hun eigen rijgedrag, ludieke controles samen met VVN en natuurlijk zichtbaar te zijn in het verkeer en actief te handhaven. Met deze inzet hebben wij bestuurders bewust willen maken hoe zij zelf bij kunnen dragen aan veiliger verkeer.

Alcohol

Op donderdag tussen 16.30 uur en 01.30 uur hebben twee teams op verschillende locaties een controle gehouden. Er hebben in totaal 913 mensen geblazen en uitleg gekregen over het project. De resultaten zijn
-Heikantlaan Tilburg, daar zijn twee bestuurders betrapt, 265 ugl en 640 ugl (invordering rijbewijs)
-Professor Kamarlingh Onnesweg Tilburg, ook twee bestuurders, 170 ugl (beginnende bestuurder en 505 ugl
-Paleisring Tilburg, drie bestuurder die teveel op hadden, 435 ugl, 575 ugl (invordering) 610 ugl (invordering)
Twee bestuurders reden zonder rijbewijs.

Snelheid

Naast de alcoholcontrole is er ook op snelheid gecontroleerd op verschillende locaties. Een van de grote boosdoeners van aanrijdingen is een te hoge snelheid voor de omstandigheden. Op alle wegen geldt een maximum snelheid maar weersomstandigheden of grote drukte bepalen vaak dat de snelheid aangepast moet worden. Gebeurd dat niet dan is de kans op een (dodelijk) ongeval vele malen groter.
Resultaten
-Tussen 15.00 uur en 17.30 uur werden de bestuurders op de Burgemeester Bechtweg gelaserd. Vijf bestuurders reden ruim boven de toegestane maximum snelheid van 80 km/u. Twee maal 116 km/u, een maal 119, een maal 126 en een bestuurder, die 150 km/u reed moest zijn rijbewijs inleveren.
-Op hetzelfde moment werd er op de Burgemeester Letschertweg gecontroleerd. Elf bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze ruim boven de 80 km/u reden. De snelheden lagen tussen de 110 en 130 km/u.
-Tussen 18.30 en 20.00 uur kregen drie bestuurders ene proces-verbaal omdat ze harder reden dan de toegestane 100 km/u op de Midden Brabantweg. De snelheden bedroegen 130, 148 en 150 km/u. Een bestuurder die daar 159 km/u reed moest zijn rijbewijs inleveren. Een andere bestuurder die daar 141 km/u reed blies ook nog eens 310 ugl op het ademanalyseapparaat. Hij krijgt een dubbele rekening.