Succesvolle actie van het Haags Economisch Interventie Team

Den Haag – Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) heeft afgelopen weekend een grootschalige controle gehouden bij diverse horecagelegenheden in Den Haag. Hierbij werden meerdere malafide bedrijvigheden ontdekt. Bij een controle in een restaurant aan de Javastraat werden meerdere overtredingen ontdekt. Zo werkte er een illegale werknmer in de keuken en een werknemer met nog […]

Den Haag – Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) heeft afgelopen weekend een grootschalige controle gehouden bij diverse horecagelegenheden in Den Haag. Hierbij werden meerdere malafide bedrijvigheden ontdekt.

Bij een controle in een restaurant aan de Javastraat werden meerdere overtredingen ontdekt. Zo werkte er een illegale werknmer in de keuken en een werknemer met nog openstaande boetes. Tevens werd er mogelijk een ernstig ongeluk voorkomen. Het HEIT merkte een bedwelmende lucht op in de keuken, wat gas bleek te zijn. Na onderzoek werd duidelijk dat meerdere wokbranders lek waren en vanwege de gevaarzetting zijn alle gaskranen verzegeld. Het restaurant is tijdelijk gesloten tot alle gaslekken zijn hersteld.

Ook bij een café in de Zusterstraat werd aan een controle onderworpen. Hier werd een persoon, een rozenverkoper, aangetroffen die zich illegaal in Nederland bevindt. De man is aangehouden. Ook werd vastgesteld dat er illegaal werd gegokt in het café. Omdat op het toilet meerdere lege ponypacks werden aangetroffen, werden alle cafébezoekers gefouilleerd en gecontroleerd. Er werden hierbij geen verdovende middelen aangetroffen. Wel bleek een bezoeker een openstaande boete te hebben en een ander had ruim €17.000 op zak. Deze man had geen aannemelijke verklaring voor het geld en is op last van de Officier van Justitie aangehouden op verdenking van witwassen. Ook doorzocht een speurhond van de politie het café. Er werd een zeer kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Wel nam de douane ruim 75 liter alcohol en een bak met shisha tabak in beslag voor onderzoek. Er zaten geen Nederlandse accijnszegels op.

Tot slot werd er een man met Bulgaarse nationaliteit aangetroffen in een café aan de Beijerstraat. Deze man is in Nederland ongewenst verklaard vanwege een reeks aan incidenten (een totaal van 14 in het jaar 2014). Deze man is aangehouden.

 

Haags Economisch Interventieteam (HEIT)

Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen de (Rijks)Belastingdienst, Inspectie SZW (ISZW), UWV, Politie en gemeente. De kerntaak van het HEIT is het voorkomen en terugdringen van malafide bedrijvigheid. Het HEIT zoekt waar nodig aansluiting bij in- en externe partners als Haagse Pandbrigade (HPB), Stedin, Brandweer, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Douane. De aan te pakken misstanden variëren van het niet voldoen aan de fiscale verplichtingen, zwart werken – al dan niet in combinatie met een uitkering, illegale tewerkstelling of onderbetaling en het opsporen van strafbare feiten.