Studentenwoninginbraken opgelost dankzij vingerspoor

1 min


Groningen – Met de aanhouding van een 35-jarige man zonder vaste woonplaats heeft de politie twee inbraken in studentenwoningen opgelost. Het Woninginbrakenteam van de politie kwam de verdachte op het spoor dankzij een gevonden vingerspoor.

Het dactyspoor werd gevonden na een inbraak (eind juni) in een studentenwoning aan de Professor Rankestraat in Groningen. De verdachte was de woning via een bovenraampje binnengekomen. Hij nam diverse waardevolle spullen, zoals een tv en een mobiele telefoon, weg. De dakloze man werd donderdag 28 augustus buiten heterdaad aangehouden.

Flipperinbraak

Naast deze inbraak bekende de 35-jarige man een tweede inbraak in een studentenwoning aan de Poelestraat in Groningen. Ook deze inbraak vond eind juni 2014 plaats. Hier was de verdachte door middel van flipperen het pand binnengekomen. Hij doorzocht meerdere niet afgesloten kamers van de studentenwoning. Vanuit één kamer werd een mobiele telefoon weggenomen. De verdachte werd door één van de bewoners op heterdaad betrapt. Hij wist vervolgens te ontkomen.

Vast

De verdachte werd meerdere keren gehoord. Hij bekende beide woninginbraken te hebben gepleegd. Hij werd op vrijdag 29 augustus voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze besliste dat de man voor 14 dagen in bewaring moest worden gesteld.

Preventie

Inbrekers rekenen maximaal 30 seconden voor het binnendringen in een studentenkamer. Duurt het langer, dan proberen zij hun geluk liever bij een huisgenoot of buren. Inbrekers bezoeken graag studentenhuizen. Ze kunnen er gemakkelijk binnenkomen en rondhangen, omdat onbekenden niet snel opvallen. Bovendien liggen waardevolle spullen vaak voor het grijpen. Maak het inbrekers lastig door de kamer af te sluiten. De kans wordt zo verkleind dat geld, laptop/tablet of smartphone wordt gestolen.

Tips voor studenten

• Laat onbekenden niet zomaar voor anderen binnen. Check eerst of degene aanwezig is en de aanbeller kent;

• Laat laptops, tablets, smartphones of andere dure spullen niet in het zicht liggen;

• Installeer een ‘track and trace’ programma op laptop, tablet of smartphone. Zo wordt het gemakkelijker eigendommen op te sporen;

• Registreer waardevolle eigendommen met de app van www.stopheling.nl. Dan kan teruggevonden buit gemakkelijker worden terugbezorgd.

• Sluit de toegang tot de kamer af als er niet direct zicht op is. Doe dat ook als achter in de tuin een drankje met huisgenoten wordt gedronken;

• Sluit bij vertrek altijd alle deuren en ramen af, ook als het warm weer is en

• Zorg altijd voor goed hang- en sluitwerk.