Stationsplein, Rotterdam – Gezocht – Oplichter ruilt 2,7 kilo goud voor koffer vol vals geld

Op woensdag 27 maart maakt een oplichter een echtpaar op slinkse wijze 2,7 kilo goud afhandig in Café Engels aan het Stationsplein in Rotterdam.

Omschrijving

Rond 11 uur ’s ochtends heeft het echtpaar afgesproken met een man in het café. Een paar weken eerder is het echtpaar door de man benaderd omdat hij interesse had in het kopen van hun huis. Al snel blijkt dat de man meer interesse heeft in beleggen. Het echtpaar ontmoet de man een paar keer. De man ziet er netjes en verzorgd uit en komt betrouwbaar over. Met mooie verkooppraatjes verleidt hij het echtpaar goud te kopen dat hij vervolgens met winst voor hen kan verkopen. Gelokt door deze lucratieve belegging koopt het echtpaar 2,7 kilo goud.

Afgesproken is dat de man bij de afspraak in Rotterdam het bedrag (met winst) overschrijft, waarna het echtpaar het goud overhandigt. Omdat de bank volgens de man te ver weg is, wil hij contant betalen. Hij laat een tas zien met daarin het afgesproken bedrag in contant geld. Het echtpaar controleert een aantal biljetten op echtheid. De man wil vervolgens ook het geld controleren op echtheid. Dat wil hij doen op het toilet. De tas met geld laat hij bij het echtpaar achter. Op dat moment vlucht de man met het goud naar buiten en stapt in een gereedstaande taxi. De achtergebleven tas blijkt, op een paar biljetten na, vol te zitten met valse bankbiljetten.

Taxi

Eerder die ochtend is de taxi met de verdachte aan komen rijden vanaf de Tunneltraverse, via het Weena naar het Kruisplein. Op het Kruisplein keert de taxi en parkeert hij op de stoep naast het café. De verdachte stapt uit, loopt het café in en gaat op zoek naar een tafel, waarvandaan hij weer snel naar buiten kan komen. Als de verdachte met het goud in de taxi is gestapt, rijdt de taxi via het Weena richting de Beukelsweg. Op het kruispunt Weena-Henegouwerlaan rijdt de taxi door rood. Helaas zijn daar geen flitspalen en is het kenteken niet achterhaald. De taxi is van het merk Volkswagen en heeft een donkere kleur.

Signalement

Als de man rondloopt in het café op zoek naar een geschikte plek is hij goed te zien op de beelden.

  • De verdachte is een man van ongeveer 40 -50 jaar, ca. 1.75 meter lang, met een lichtbruine huidskleur, kort zwart haar en een zwarte baard en snor.
  • De man is brildragend.
  • De man droeg een beige wollen jas tot op de knieën, een wit overhemd met een stropdas (mogelijk rood van kleur), een sjaal, een donkere broek en donkere schoenen.

Getuigenoproep

De politie komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben over deze zaak.

  • Kent u de dader of herkent u hem van de beelden?
  • Heeft u gezien dat de taxi op woensdag 27 maart door rood is gereden op het kruispunt Weena-Henegouwerlaan? Weet u waar de taxi vervolgens naar toe reed? Of heeft u andere informatie over de taxi?
  • Heeft u meer informatie over het goud? Heeft iemand bijvoorbeeld kort geleden goud aangeboden of verkocht?
  • Heeft u meer informatie over de valse biljetten?

Zo ja, dan komt de politie graag met u in contact via 0900-8844. Of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

 

Zaaknummer

2019090541

Datum delict

27th March, 2019

Plaats delict

Stationsplein, Rotterdam

Signalement

Status

gezocht