‘s-Hertogenbosch, Oudebildtzijl, Nieuw-Amsterdam – Drugslabs opgerold en aanhoudingen in drugsonderzoek

Totaal zes aanhoudingen en twee ontmantelde drugslabs zijn de resultaten van een onderzoek naar de productie van synthetische drugs door het basisteam van de politie in Den Bosch. Het onderzoek leidde de Bossche politie vanuit Brabant naar Friesland en Drenthe.3 min


Begin 2018 startten we een onderzoek naar een aantal verdachten in de gemeente Den Bosch omdat we vrij concrete informatie hadden gekregen dat zij zich in groepsverband bezig hielden met de productie van en mogelijk handel in synthetische drugs. Het onderzoek naar deze mannen zette ons op het spoor van een vermoedelijk drugslab in een schuur in de Friese plaats Oudebildtzijl, waar we vanochtend een inval deden. We troffen daar een zeer groot drugslab in aanbouw aan. Op dit perceel werden de bewoner en een vrouw die daar verbleef aangehouden. Maar ook in de Drentse plaats Nieuw-Amsterdam was het raak. In het kader van hetzelfde onderzoek vielen we daar een loods binnen. Ook in deze loods stuitten we op een groot drugslab dat echter niet in productie was. Vermoedelijk was het dat al eerder wel geweest. 

Grote Vangst

Medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), dè drugslab specialisten van de politie, spreken van twee zeer grote locaties voor de productie van synthetische drugs. Zo vonden ze op de locatie in Oudebildtzijl onder andere een drukvat met een ongewoon grote inhoud, wat iets zegt over de productiecapaciteit. Hoe groot deze capaciteit exact zou zijn geweest en wat er mogelijk geproduceerd zou gaan worden maakt deel uit van het verdere onderzoek. In elk geval stonden er al op beide locaties naar schatting enkele duizenden liters aan chemicaliën klaar.

Hardware, grondstoffen chemicaliën

Verder doorzochten we vandaag een loods aan de Gemaalweg en een garagebox aan de Vierde Hambaken in Den Bosch en een loods Oirschot. Ook deden we onderzoek in woningen aan de Orpheusstraat in Rosmalen en de Vierde Hambaken en de Parcivalring in Den Bosch. Bij de doorzoekingen vonden we op alle locaties  goederen die direct een relatie hebben met de productie van synthetische drugs. Denk daarbij aan spullen om een lab te bouwen, chemicaliën en grondstoffen. Ook na deze actiedag gaat het onderzoek naar de activiteiten van deze groepering onverminderd voort. We sluiten dan ook niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen volgen.

Verdachten in beperkingen

De verdachten werden op verschillende locaties aangehouden, zowel in Friesland als in Brabant. Het zijn vijf mannen en een vrouw tussen de 28 en 57 jaar oud en komen uit Den Bosch, Eindhoven, Oost- West- en Middelbeers, Oudebildtzijl (Fr) en Leeuwarden (Fr). In Nieuw-Amsterdam werden geen arrestaties verricht. De verdachten zitten ze allemaal in zogenaamde ‘beperkingen’. Dat betekent dat hen beperkende maatregelen worden opgelegd in het belang van het onderzoek. Wanneer een verdachte in beperkingen zit, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Alleen contact met de advocaat is toegestaan, maar ook de advocaat is gebonden aan de beperkingen. De advocaat mag dan namelijk inhoudelijk niet over de zaak praten met de buitenwereld, dus ook niet met de familie van de verdachte.

Districtschef trots op ‘Blauw’ onderzoek

Bij de actie van vandaag werden alles bij elkaar zo’n vijftig politiemensen ingezet. De actie werd gecoördineerd vanuit het basisteam van de politie Den Bosch, maar een groot aantal collega’s uit Noord-Nederland assisteerden ons vandaag . Dianne van Gammeren is sectorhoofd van het politiedistrict Den Bosch en zij is trots op ‘haar’ blauwe mensen van het Bossche basisteam, die dit onderzoek draaien: “Een aantal collega’s van het basisteam Den Bosch heeft zich vastgebeten in de zaak, toen informatie over de vermoedelijke productie van synthetische drugs binnen kwam.” Ze vervolgd: “Ondanks dat ze hier niet permanent voor waren vrij gemaakt, lag binnen een paar weken het onderzoek klaar voor actie. En vandaag met een geweldig resultaat.”

Ondermijnende criminaliteit

Drugscriminaliteit ondermijnt de hele samenleving. Iedereen – burgers, ondernemers en overheid – kan ermee te maken krijgen. Het zorgt voor overlast en vormt een gevaar voor veiligheid op allerlei terreinen. Daarnaast maken criminelen voor hun zaken vaak misbruik van legale voorzieningen. Dat tolereren we niet. Iedere burger en onderneming moet aan wetten, regels en verplichtingen voldoen.

Ondermijning is een complex probleem dat deels zichtbaar en (groten)deels onzichtbaar is. De gevolgen van ‘de versmelting van boven- en onderwereld’ voor de samenleving zijn echter groot: het is daarom één van de prioriteiten van de politie Oost-Brabant.

Wilt u meer weten over Ondermijning en de aanpak van ondermijnende criminaliteit, kijk dan op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/ondermijning.html en  www.impactzuid.nl

Meld vermoeden van een drugslab

Een drugslab is een groot veiligheidsrisico voor de omgeving waarin het te vinden is. Op een speciale themapagina op de website van de politie, kunt u lezen waarom dat zo is en wat u moet doen als u vermoedt dat er ergens een drugslab zit. Meld het in elk geval direct via 0900-8844 of eventueel anoniem via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.
https://www.politie.nl/themas/aantreffen—vermoeden-drugslab.html