‘s-Hertogenbosch – Man opgepakt in jarenlange stalkingzaak

De opluchting is groot bij elf vrouwen uit Vught, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Ze werden de afgelopen jaren lastiggevallen door een stalker, maar lang was onduidelijk wie bij hen zoveel leed veroorzaakte. Vorige week pakte de recherche in de zaak een 48-jarige Bosschenaar op.1 min


De slachtoffers werden allemaal al langere tijd lastiggevallen. Ze werden vrijwel dagelijks meerdere keren per dag telefonisch geconfronteerd met bijvoorbeeld gehijg of andere seksuele uitlatingen. Het nemen van maatregelen leek geen zin te hebben. Wanneer de vrouwen bijvoorbeeld een ander telefoonnummer namen, werden ze ook op dat nummer lastiggevallen door de onbekende man. Door de gevoelens van angst en schaamte trok de zaak een enorme wissel op hun dagelijkse leven.

Onderzoek

Bij de politie kwamen de afgelopen jaren meerdere meldingen en aangiftes binnen. Voor de vrouwen was het volstrekt onduidelijk wie de stalker was en ook voor de politie was het in eerste instantie een raadsel wie verantwoordelijk was voor het leed van de slachtoffers. Onderzoek bracht de politie in eerste instantie dan ook niet verder.

Stroomversnelling

Begin dit jaar werd opnieuw aangifte gedaan en kwam de zaak in een stroomversnelling. In de loop van het onderzoek kwam een 48-jarige man uit ’s-Hertogenbosch in het vizier als verdachte. De afgelopen tijd verzamelde de recherche bewijs tegen de man. Hij werd vorige week woensdag aan het begin van de avond aangehouden in zijn woning. Hij heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor het lastigvallen van de vrouwen.

Slachtoffers emotioneel

Na de arrestatie hebben rechercheurs de slachtoffers van de man op de hoogte gebracht: “Ze reageerden heel emotioneel en opgelucht. Vergeet niet dat veel vrouwen jarenlang bijna dagelijks werden lastiggevallen. Zoiets heeft een enorme impact. Wij zijn dan ook in gesprek met specialisten om hulpverlening voor de vrouwen te organiseren”, zo laat de recherche weten. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat de verdachte, onder bepaalde voorwaarden, zijn proces in vrijheid mag afwachten. Na afronding van het onderzoek bepaalt het Openbaar Ministerie wat er precies met de zaak gaat gebeuren.

Wat kan ik doen als ik word gestalkt?

In het algemeen geldt dat u bewijs moet verzamelen dat u wordt gestalkt. Dat komt dan neer op brieven, mails, sms’jes en berichten (op uw antwoordapparaat) van uw belager bewaren. Op de website Huiselijk geweld vindt u aanvullende informatie over stalking. Hier leest u ook hoe u aangifte moet doen, en u vindt er een stappenplan tegen het stalken, inclusief een voorbeeldbrief van een betredings- en contactverbod. Met een betredingsverbod wordt iemand de toegang tot uw woning (of bedrijfspand) ontzegd. Op onze speciale themapagina vind je veel informatie over de aanpak van stalking.