‘s-Hertogenbosch – Actiedag in onderzoek naar growshop en witwassen

De politie heeft woensdag 22 maart in ’s-Hertogenbosch en Veghel vijf verdachten aangehouden op verdenking van witwassen en/of het overtreden van de Opiumwet.2 min


Vandaag doorzochten de politie, gemeente ‘s-Hertogenbosch, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen diverse locaties in onder meer Orthen en industrieterrein De Rietvelden in ’s-Hertogenbosch, Veghel en Tiel. Hierbij is ook een inval gedaan in een growshop in ’s-Hertogenbosch. De gemeente heeft drie panden gesloten op basis van het overtreden van de Opiumwet: Zilverenberg 25, Orthen 208 en Daviottenweg 24.  Gespecialiseerde zoekteams van Defensie, een Advanced Search Team (AST) en een Intermediate Search Team (IST), assisteerden bij het zoeken naar verborgen ruimtes en goederen.

Hennep

9 Kilo aan hennep en henneptoppen werden gevonden. Een Harley Davidson, een boot, merk-vervalste goederen en illegale sigaretten werden in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op 50.000 euro en stuitte de Belastingdienst op drie onbekende ondernemers. De actie is op dit moment nog niet ten einde. Er vinden nog zoekingen plaats. 

Ondermijning

Politie, gemeente, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst pakken binnen de Taskforce Brabant Zeeland samen georganiseerde criminaliteit aan. Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. 
“Ondermijning is meestal onzichtbaar maar wel van alle dag. De zichtbare criminaliteit daalt, de onzichtbare niet. Maar daar leggen we ons niet bij neer. De acties van vandaag maakt dat weer eens duidelijk. Wij zijn de baas in ’s-Hertogenbosch”, aldus burgemeester Rombouts van ‘s-Hertogenbosch.

Inval

 

 

Veilige leefomgeving

llegaal of crimineel verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches. Dit veroorzaakt onder meer oneerlijke concurrentie voor ondernemers en burgers. De overheid treedt hier tegen op en staat voor een veilige en eerlijke leefomgeving voor iedereen.

Boot

 

 

 

 

De aanpak richt zich op belangrijke spelers en onrechtmatig verkregen geld. Voorbeelden hiervan zijn schakels in de illegale hennepproductie. Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar hun geld verdienen met de levering of financiering van goederen of diensten voor illegale hennepteelt, zoals growshops. 

Een filmpje van de inval van vanmorgen vindt u hier