Rotterdam – Politie IJsselmonde maakt vuist tegen overvallen

Nadat in de afgelopen periode diverse pakket- en maaltijdbezorgers werden overvallen, besloot Basisteam IJsselmonde donderdagmiddag een vuist te maken. Met zo’n zestig agenten gingen ze de straat op om actief te controleren en brachten ze ondernemers een bezoek om tips te geven die overvallen moeten tegengaan.1 min


Op drie locaties werd er preventief gefouilleerd; de Spinozaweg, Prinsenplein en Oude Watering. Bij de controle van zowel personen als voertuigen werd één busje pepperspray en acht bolletjes drugs aangetroffen.

Een ANPR-controle op het Cor Kieboomplein, waarbij kentekens automatisch worden gescand, werd gecombineerd met preventief fouilleren. Dit leidde naar een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die een stapel geld ter waarde van 14000 euro in zijn auto had liggen. Hij had er geen aannemelijke verklaring voor en werd aangehouden op verdenking van witwassen. De auto zelf werd inbeslaggenomen voor een controle op verborgen ruimtes.

De auto van een andere bestuurder werd weggetakeld door de Belastingdienst. Hij bleek bij hen nog een schuld te hebben. Tevens werden diverse processen verbaal opgemaakt, onder andere voor het rijden tijdens een rijontzegging.

Preventiebezoek

Tegelijkertijd werd aan een kleine twintig ondernemers een preventiebezoek gebracht in het kader van overvallen. Hierbij werd met name gefocust op bezorgers van maaltijden en andere overvalgevoelige ondernemingen. In de gesprekken met ondernemers en bezorgers werd aandacht besteed aan openings- en sluitingsprocedures, opmaken van de kas, maar ook aan cashloos betalen om overvallen op bezorgers van maaltijden uit te bannen. In de omgeving van de ondernemingen werden bewoners met particuliere beveiligingscamera’s aangesproken om de camera’s aan te melden bij het project Camera in Beeld.

Collega's aan toonbank Domino's

Gezamenlijke aanpak

In de aanpak van de overvallen staat de politie niet alleen. We werken samen met partijen zoals gemeente, brancheverenigingen, woningbouwverenigingen, et cetera. De belangrijkste partner bent u echter zelf. We vragen u om alert te zijn en verdacht gedrag altijd direct te melden via 112. Daarnaast kunt u zelf maatregelen treffen om overvallen te voorkomen. Kijkt u als ondernemer bijvoorbeeld op de site van het CCV: veiligondernemenbeginthier.