Rotterdam – Manege, paarden en vuurwapens in beslag genomen na onderzoek witwassen

Een speciaal team waarin politie, de gemeente Rotterdam, Fiod, belastingdienst, en Openbaar Ministerie samenwerken (ConfisQ) legde deze week beslag op een stallencomplex en zeven paarden van een manege aan de Schaardijk. Een 61-jarige man en zijn 32-jarige dochter uit Capelle aan den IJssel zijn aangehouden op verdenking van witwassen. Het hele terrein werd mogelijk gefinancierd door opbrengsten uit de hennepteelt.2 min


Investeringen met crimineel geld

De politie trof eind 2016 een hennepkwekerij aan in de woning van een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Vervolgonderzoek wees uit dat de bewoner mogelijk de twee jaar daaraan voorafgaand met hennephandel vermoedelijk de bouw van het nieuwe stallencomplex heeft gefinancierd. Het stallencomplex heeft een waarde van enkele tonnen. De manege werd beheerd door de 32-jarige dochter.

stallencomplex

Afpakken

Dinsdag 30 mei verrichtte de politie zoekingen in twee woningen in Capelle aan den IJssel en de manege aan de Schaardijk in Rotterdam. Op de Schaardijk legde het team beslag op een nieuw stallencomplex,  zeven paarden, zadels, een vorkheftruck, een luchtdrukwapen en dure gereedschappen. In de woning van de 61-jarige man troffen agenten twee vuurwapens aan.  De politie nam de wapens in beslag.
Tijdens de zoekingen werden er ook nog kentekenplaten van gestolen auto's gevonden. De politie gaat dit nader onderzoeken.

vuurwapens bed

Wilde dieren

Naast al deze goederen trof de politie in de woning van de verdachte een aantal wilde dieren aan. De 61-jarige eigenaar had weliswaar een vergunning voor de beesten, maar de situatie van de twee cheeta’s, een wilde kat en aapjes leek nijpend. De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit is hiervan op de hoogte gebracht.
In de woning van de buren van de 61-jarige werd na een sterke hennepgeur nog een hennepkwekerij met ruim 100 planten aangetroffen.

aap in kooi

 

Vervolg

De 61-jarige man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn dochter is donderdag heengezonden en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Team ConfisQ

Team ConfisQ is een samenwerkingsverband van politie, Fiod, belastingdienst en de gemeente Rotterdam onder leiding van het OM. Het team is sinds enig tijd actief en handelt op basis van signalen over fout vermogen.

Misdaad mag niet lonen

Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont. Het witwassen van crimineel geld is ondermijnend: door de vermenging van legaal en illegaal vermogen wordt de reguliere maatschappij aangetast. De bestrijding van ondermijnende activiteiten behoort tot de speerpunten van politie, OM en samenwerkingspartners.