Rotterdam – 21 straatrovers, overvallers en inbrekers van straat

De week begon goed voor de politie in Rotterdam-Zuid. Maar liefst 21 verdachten van overvallen, straatroven en woninginbraken werden op maandag en dinsdag tijdens een grote actie ingerekend. Een team van rechercheurs en agenten verbonden aan politiebureaus in Charlois, Feijenoord en IJsselmonde trokken er gezamenlijk op uit. De misdrijven vonden daar plaats, vandaar ook dat de politie juist in dit deel van de stad tot deze actie besloot.1 min


Foto: aangetroffen inbrekersgereedschap: koevoet, kleine betonschaar, schroevendraaier

De verdachten, van wie de jongste 14 jaar en de oudste 38 jaar; waren samen ‘goed’ voor zeven straatroven, twee woninginbraken, één overval, afpersing, identiteitsfraude en oplichting.

Onder hen is een Rotterdamse vrouw van twintig jaar, zij wordt verdacht van internetoplichting. Daarnaast verhoorde de politie vier minderjarigen in de leeftijden van 14, 15 en 16 jaar. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een aantal straatroven in het Zuiderpark afgelopen zomer.

Van de 21 verdachten worden er twee voorgeleid aan de rechter-commissaris, zeven moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Eén verdachte is in verzekering gesteld in afwachting van een nader besluit. Vier verdachten zaten al vast voor andere feiten.

Oude zaken, een nieuwe impuls

Het overgrote deel van de zaken dateerde uit 2018 en enkele uit 2017. Het onderzoek hiernaar leek aanvankelijk vastgelopen, maar de vasthoudendheid van een aantal rechercheurs en het doorkomen van tips leidde tot nieuwe inzichten. De zaken kregen hierdoor een nieuwe impuls met als resultaat: de bijzondere aandacht voor 21 verdachten met wie de politie wilde spreken over hun mogelijke betrokkenheid bij deze zogenaamde High Impact Crimes.

High Impact Crimes

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor delicten als woninginbraak, overvallen, straatroof en geweldsmisdrijven. De aanpak van de daders van deze delicten staat hoog op de lijst van de politie, OM en gemeente. De impact van deze misdrijven is immers groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de directe omgeving.

Niet achterover leunen

‘Het was een geslaagde actie, maar we kunnen natuurlijk niet tevreden achterover leunen. De aandacht voor de aanpak van deze misdrijven blijft uiteraard onverminderd groot’, zegt Leon, rechercheur en verantwoordelijk voor de coördinatie van deze actie.

Extra ogen en oren

Dat een integrale, lokale aanpak de meeste kans op succes heeft, blijkt wel uit de intensieve samenwerking tussen politie en gemeente waarbij Stadsmarinier Nienke Riemersma ook nauw betrokken is. Zij ging maandag mee met de politie: “De aanpak in Rotterdam-Zuid kenmerkt zich door regie te voeren op (potentiële) daders, het voorkomen dat iemand slachtoffer wordt van een misdrijf en een aanpak gericht op hotspots in dit deel van de stad. Daar betrekken we ook burgers en ondernemers bij.  Want de politie heeft de extra ogen en oren van het publiek hard nodig. Als mensen iets verdachts zien, dan moeten ze niet aarzelen 112 te bellen. Dat helpt want bijvoorbeeld 60 procent van de aanhoudingen voor een woninginbraak gebeurt op heterdaad. En daarvan begint het overgrote deel met een melding van een alerte burger”.