Resultaten campagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’

2 min


Delft – De politie attendeerde in samenwerking met de gemeente Delft in de afgelopen week de bewoners erop dat een in het donker gehuld huis een gemakkelijk doelwit is voor inbrekers. De preventieacties vonden plaats in het kader van het winteroffensief tegen woninginbraken: ‘Licht zet inbrekers in het zicht’.

De dagen worden korter. Als ’s avonds een woning in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Daarom sloegen de partners in veiligheid de handen ineen en bezochten wijken waar regelmatig wordt ingebroken, de zogenoemde hotspotgebieden. Bij woningen waar geen licht brandde en overduidelijk bleek dat er niemand thuis was werd een brief met een toelichting op de actie en een folder met preventietips in de bus gestopt.

Op woensdag 6 november 2013 werden ongeveer 800 woningen in de wijken Tanthof Oost en Vrijenban ( Indische buurt) gecontroleerd op verlichting. Er waren relatief veel woningen, ongeveer 40%, onverlicht. De bewoners kregen een informatiepakket in de brievenbus. De wijk Vrijenban ( Indische buurt) werd in de maand oktober 2013 relatief vaak bezocht door het inbrekersgilde. Alle aanleiding om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. De bewoners waren te spreken over de aandacht voor hun wijk.

Op donderdag 7 november zijn ongeveer 250 woningen gecontroleerd in de wijken Westerkwartier en Buitenhof. Bij zo’n 30% van de woningen in Westerkwartier brandde in het geheel geen verlichting. In Buitenhof was dat zo’n 12%. Bij een bewoner in Westerkwartier belden de agenten aan omdat er een tas in het zicht lag. De bewoonster stelde dat zeer op prijs. Over de actie is een twitterbericht uitgegaan.

Op vrijdag 8 november zijn ongeveer 800 woningen gecontroleerd in de wijken Voorhof en Voordijkshoorn. In deze wijken wordt relatief veel ingebroken, Voorhof is dé hotspot in de gemeente Delft. In de wijk Voordijkshoorn waren de resultaten zeer goed. Van de ruim 500 bezochte woningen werden er vier brieven achtergelaten bij woningen die onverlicht waren. In de wijk Voorhof vielen de resultaten tegen. Van de ruim 200 bezochte woningen werden er 25 brieven achterlaten.

Zorg voor goede verlichting en goed zicht

U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak. Wek de indruk dat er iemand thuis is. Het gebruik van verlichting in de diverse woonvertrekken op wisselende tijdstippen door het gebruik van tijdschakelaars levert daaraan een bijdrage. Gebruik van schemergeschakelde verlichting bij de toegangsdeuren van de woning zorgt er voor dat de buren beter een oogje in het zeil kunnen houden. Verdachte omstandigheden kunnen ze dan melden bij de politie.

 

112, daar vangen we inbrekers mee

Voorkom een inbraak en wees alert! Hoort of ziet u iets verdachts, aarzel dan niet en bel 112. Liever tien keer voor niets gebeld, dan dat u achteraf tegen uzelf moet zeggen: had ik maar … Volg zo mogelijk op veilige afstand de persoon totdat de politie ter plaatse is. Let goed op gegevens als kenteken voertuig, kleding, signalement en noteer ze indien mogelijk.

Kijk voor preventietips op www.politiekeurmerk.nl.