Politiehonden helpen twee verdachten aanhouden

2 min


Krommenie / Koog aan de Zaan – De politie krijgt maandagnacht om half twee een melding van inbraak bij tennis vereniging Krommenieer aan de Rosariumlaan.

Ter plaatse wordt inderdaad een inbraak geconstateerd. Zo staat er een koelkast open en wordt er een computer gemist. Terwijl men nog bezig is bij deze inbraak komt tegen drie uur de volgende melding binnen van een andere inbraak bij tennisvereniging Cromme Bal aan het Rosariumpark. Ter plaatse treft men een ingeslagen raam aan. Hierop wordt direct de omgeving rondom de kantine afgezet en wordt speurhond Turbo ingezet om het terrein af te zoeken middels een geurspoor. Snel hierna wordt de verdachte aangetroffen. Tijdens de aanhouding is de 35 jarige verdachte uit Krommenie in zijn been gebeten door de diensthond. In het ziekenhuis is zijn wond gehecht waarna hij is overgebracht naar het bureau. Het blijkt dat dit de vijfde inbraak in korte tijd bij tennisvereniging de Cromme bal is. Dit zal worden meegenomen in het verdere onderzoek naar de inbraak van vannacht. Zondagnacht werd in een voetbalkantine in Koog aan de Zaan ingebroken. Hier werd ook met behulp van een speurhond een verdachte aangehouden.

 

Bericht van zondag 1 december 2013

Verdachte inbraak voetbalkantine aangehouden

Koog aan de Zaan

Zondagmorgen rond half krijgt de politie melding van een inbraakalarm bij een voetbalclub aan de Wezelstraat. Ter plaatse ziet men een persoon achter de bar van de voetbalkantine staan. Hierop wordt het terrein rondom de kantine afgezet. Een hondengeleider gaat met hond naar binnen waarop de persoon door het raam op de vlucht slaat. De 27-jarige Amsterdammer wordt echter na een korte achtervolging nabij het station aangehouden. De kantine is op meerdere plekken doorzocht door de dader.

 

Politiehonden van grote waarde bij politiewerk

 

De politie zet de honden in bij onder andere verstoringen van de openbare orde, het opsporen van gevluchte verdachten en het zoeken naar weggegooide voorwerpen. Eric Binkhuyzen, hoofd van de hondengeleiders: ‘De hondengeleiders trainen wekelijks met hun dier om hun kennis en vaardigheden optimaal te houden. Ze trainen hierbij bijvoorbeeld het samen nemen van hindernissen, het zoeken naar kleine en grote voorwerpen, het zoeken naar een verdachte die zich heeft verstopt, het aanhouden van een verdachte met wapen die dreigt met geweld en het tegenhouden van een vluchtende verdachte.’ Deze oefeningen komen ook terug in het examen.

 

Geweldsmiddel

De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel, zoals de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen dat ook zijn. Eric Binkhuysen: ‘Het is daarom van belang om intensief met deze dieren te trainen zodat hun vaardigheden continu worden bijgehouden en hond en trainer een sterk duo vormen bij het bestrijden van criminaliteit. Deze honden worden bijvoorbeeld ingezet bij de surveillances en ondersteunen de mobiele eenheid. Een hele belangrijke taak is ook het helpen bij de opsporing van verdachten. Daaraan besteden deze koppels van mens en dier de meeste tijd.’

 

112 bij heterdaad

Honden zijn onmisbare helpers van de politie. Hondengeleider Dennis Rijbroek: ‘Ik heb met mijn hond al vele verdachten aan kunnen houden. Wanneer burgers bijvoorbeeld een inbreker betrappen en direct de politie bellen, dan komt er vaak een hondengeleider om te zoeken naar de verdachte en weggegooide voorwerpen. Het is daarom belangrijk 112 te bellen bij heterdaad situaties.’ Daarnaast zijn de hondengeleiders met hun dieren belangrijke ondersteuners van de agenten op straat. ‘Met een hond achter je in spannende of onrustige situaties voel je je toch sterker. Mocht een situatie toch uit de hand lopen, dan wordt de hond ingezet. Die creëert voor agenten ruimte om hun werk te kunnen doen: boeven vangen en de orde handhaven.’