Politie ontmantelt hennepkwekerij en neemt tientallen scooters in beslag

1 min


Leimuiden – De politie heeft dinsdag 11 februari een 59-jarige Amsterdammer aangehouden na het aantreffen van een hennepkwekerij in een bedrijfspand aan de Waaier. De politie had diverse tips binnengekregen, waaronder ook één via Meld Misdaad Anoniem, over de vermoedelijke kwekerij daar.

De politie heeft in het bedrijfspand gekeken en trof op de eerste etage een kwekerij aan met 640 planten. Omdat er meerdere oogsten zijn geweest heeft een afpakteam van de politie 39 scooters, twee auto’s, electrische fietsen en accesoires in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek. Het energiebedrijf doet aangifte van diefstal van de stroom. Ook het water bleek illegaal te zijn afgenomen.

Beslaglegging bij hennepkwekerijen

Bij hennepkwekerijen gaat de politie regelmatig meteen over tot beslaglegging op roerende zaken, b.v. auto, tv en/of andere zaken van waarde. De winst die met de kwekerij is behaald wordt berekend waarna de rechter kan bepalen dat deze winst “ontnomen” wordt. Soms kan dat in de tienduizenden euro’s lopen. De beslaglegging op zaken van de verdachte loop vooruit op de eventuele beslissing van de rechter om de winst te ontnemen. Daarmee wordt de terugbetaling van de winst veilig gesteld. Als de rechter bepaalt dat de winst terug betaald moet worden, is men de in beslag genomen goederen kwijt.

Meld hennepkwekerijen!

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. 10% van de woningbranden is te relateren aan hennepteelt. Dit levert dus risico’s op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.