Politie inventariseert beveiligingscamera’s in de gemeente Ede

1 min


Ede/Lunteren – De politie gaat met ingang van 3 maart in de gemeente Ede in kaart brengen waar beveiligingscamera’s hangen. Als eerste worden de camera’s in Lunteren geïnventariseerd. Beelden van beveiligingscamera’s kunnen zeer belangrijk zijn bij de opsporing van daders van allerlei misdrijven.

Bij een gepleegd strafbaar feit maakt de politie veel en dankbaar gebruik van camera beelden. Maar vaak moeten agenten nog een keer ter plaatse gaan en vragen waar deze camera’s hangen, hoeveel camera’s er zijn, hoe de kwaliteit van de beelden is, wat de bewaartermijn van de beelden is en wie de contactpersoon tot het verkrijgen van deze beelden is.

Om al deze vragen, vooraf, op het politiebureau al te kunnen beantwoorden en daardoor dus efficiënter en sneller te kunnen werken en makkelijk “looproutes” van de verdachten te bepalen is het systeem Camera in Beeld bedacht.

Camera’s zichtbaar maken

Camera in Beeld is een systeem voor de politie waarin alle publieke camera’s in de openbare ruimte van onze steden en dorpen en alle private camera’s in/aan winkels en andere bedrijven in de eenheid Oost-Nederland zichtbaar zijn gemaakt.

Het vergaren van camerabeelden en het inzichtelijk hebben waar deze camera’s staan blijkt keer op keer van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de vermissingszaak waarin twee broertjes uit Zeist werden meegenomen door hun vader en de politie dringend op zoek was naar camerabeelden op de routes die de vader zou hebben afgelegd.

Succes

Het systeem Camera in Beeld draait al met succes in verschillende plaatsen in de politiedistricten Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Met ingang van 3 maart worden nu ook de camera’s die in de gemeente Ede hangen in kaart gebracht. Als eerste worden de camera’s in Lunteren geïnventariseerd. Dit gebeurt in samenwerking met de wijkagenten.

Ook adviseren

Door bedrijven en winkels persoonlijk te bezoeken kan de politie beoordelen of de beveiligingscamera’s goed geplaatst zijn en van welke kwaliteit de opgenomen beelden zijn. In de praktijk blijkt heel regelmatig dat de politie mensen moet teleurstellen, omdat de aangeleverde opgenomen beelden matig of slecht van kwaliteit zijn. Heldere camerabeelden kunnen voor iedereen van belang zijn.