Politie en partners controleren fietsverlichting scholieren

1 min


Veldhoven – De politie in Veldhoven en haar partners hebben dinsdagochtend 3 december de jaarlijkse preventieve fietsverlichtings-controle gehouden bij het Sondervickcollege. Daarbij werd de verlichting van ruim duizend fietsen van leerlingen én leraren bekeken. Naar schatting was zo'n driekwart daarvan in orde.

Samenwerking

Aan de controle werd meegewerkt door ongeveer 30 medewerkers van de politie, het Sondervickcollege, de gemeente, de brandweer, Veilig Verkeer Nederland, Stimulans, het wijkplatform en verkeersbrigadiers. Alle fietsers die tussen ongeveer 8.00 en 8.30 uur over het fietspad van het Grote Kerkepad naar het Sondervickcollege reden, werden opgevangen in negen sluizen. Daar werden voor- en achterlicht gecontroleerd. Alle fietsers die hun verlichting op orde hadden, kregen een gadget uitgereikt.

Strenger toezicht

Als de verlichting niet in orde was, kreeg de bestuurder een waarschuwing. Er zijn dinsdag geen bekeuringen uitgedeeld. De komende tijd gaat de politie in Veldhoven wél strenger toezien op het voeren van fietsverlichting. Dan kan een bekeuring van 50 euro worden uitgedeeld. In januari werden bij dergelijke controles in de omgeving van het Sondervickcollege in totaal bijna 200 bekeuringen uitgeschreven. De controle in Veldhoven past in de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘Ik wil je zien’. Ook de provincie heeft een campagne om de verkeersveiligheid te vergroten.

Gedrag op fietspad

De politie in Veldhoven gaat de komende tijd ook meer toezicht houden op het fietsgedrag op het Cees Sleegerspad (het fietspad naast de Europalaan) en het fietspad van het Grote Kerkepad. Gebleken is dat veel schoolgaande jeugd daar met groepen naast elkaar fietst. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties voor de andere gebruikers van de fietspaden. In het verleden zijn daardoor al diverse ongelukken ontstaan.

Cijfers

Een goede fietsverlichting is heel belangrijk. Enkele cijfers:
– Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in het donker.
– Het risico voor fietsers om bij duisternis slachtoffer te worden van een ongeval neemt met circa 17% af met een werkende voor- en achterverlichting.
– Van alle dodelijke ongevallen is 22% fietser.
– Naast senioren zijn vooral jongeren tussen 11 en 13 jaar kwetsbare verkeersdeelnemers.

Reparatieactie

Het Sondervickcollege vindt goede verlichting en verkeersveiligheid ook heel belangrijk. De school geeft scholieren van VMBO 2 op 12 december de mogelijkheid om gratis hun fietsverlichting te laten maken. In het kader van een maatschappelijke stage gaan enkele leerlingen dan fietsen controleren en eventueel repareren. Dat gebeurt samen met medewerkers van de ANWB.