Politie

1 min


Winterswijk, Doetinchem – De politie heeft op woensdag 22 oktober op acht adressen invallen gedaan in verband met een groot rechercheonderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband, dat zich bezig hield met hennepteelt en fraude. Aan de acties deden ongeveer 50 politiemensen mee. De actie werd ondersteund door medewerkers van de Belastingdienst en het UWV.

De actie richtte zich voornamelijk op het in beslag nemen van de bezittingen en vermogens van de drie hoofdverdachten in dit onderzoek. Twee van hen komen uit Winterswijk en een uit Doetinchem.
Zij worden ervan verdacht gedurende lange tijd verantwoordelijk te zijn voor de hennepteelt in diverse woningen en bedrijven in de Achterhoek.

Strafbare feiten

Daarnaast is gecontroleerd op mogelijke belasting- en uitkeringsfraude; reden waarom de Belastingdienst en UWV aan deze actie deelnemen.

Beslagleggingen

Op acht adressen hebben de teams onderzoek verricht. Het ging om vijf adressen in Winterswijk, twee in Doetinchem en een in Rotterdam. Er is beslag gelegd meerdere auto’s, een heftruck, sieraden, een flatscreen tv, meubilair en een geldbedrag (de juiste hoeveelheid is nog niet bekend en wordt nog geïnventariseerd).
Daarnaast richtte de actie zich op het zoeken naar informatie en gegevensdragers die van belang zijn in dit onderzoek. Diverse spullen zijn meegenomen voor nader onderzoek.

Geen aanhoudingen

Er is bewust voor gekozen om nog geen aanhoudingen te verrichten. Deze worden in een latere fase gepland.

Afpakken

Het geld en de bezittingen zijn in beslag genomen om illegaal verkregen vermogen van verdachten te kunnen afpakken. De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken daarom nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee.

Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont. Het afpakken van crimineel geld draagt daarmee bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij. Verdachten van georganiseerde hennepteelt kunnen hun omgeving niet langer imponeren met bijvoorbeeld exclusieve sieraden of dure auto’s, die zijn betaald met oneerlijk verkregen vermogen.
Er wordt per zaak gekeken op welke wijze crimineel vermogen het meest efficiënt kan worden afgepakt. Dat kan onder meer door crimineel verkregen geld door de rechter verbeurd te laten verklaren of door een ontnemingzaak te starten. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe het criminele geld wordt afgepakt, áls het maar wordt afgepakt.