Noordoost Fryslân – Stijging woninginbraken in Noordoost Fryslân

De politie ziet de afgelopen maanden een stijging van het aantal woninginbraken in Noordoost-Fryslân. Deze stijging is enigszins opmerkelijk omdat elders in Fryslân, maar ook landelijk, het aantal woninginbraken juist aan het afnemen is. De politie Noordoost Fryslân roept dan ook haar inwoners op om voldoende preventiemaatregelen te nemen, zoals goed hang- en sluitwerk, en verdachte situaties direct via 112 te melden.1 min


Afname woninginbraken
De afgelopen vijf jaar namen de woninginbraken in Noordoost Fryslân juist af, soms met tientallen per jaar. Deze trend paste in het beeld dat ook elders in Fryslân en landelijk te zien was. De politie wist de afgelopen jaren met succes diverse inbrekers aan te houden. Alerte burgers speelden daar vaak een belangrijke rol bij door verdachte situaties snel te melden. Daarnaast was er ook veel aandacht voor het nemen van preventiemaatregelen. Zo werd bij veel woningen het hang- en sluitwerk verbeterd of werd extra verlichting aangebracht. Dit alles te samen zorgde voor een daling van het aantal woningeninbraken, ook in Noordoost Fryslân.

De cijfers
In 2016 werd er 137 keer aangifte gedaan van inbraak in een woning in Noordoost Fryslân. In 2017 was dat 113 keer. In 2016 werden 33 mensen aangehouden op verdenking van woninginbraken en in 2017 ging dat om 14. In de eerste 16 weken van 2018 werd 57 keer aangifte gedaan van inbraak, een stijging van 30 procent in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Het sterke vermoeden bestaat dat de recente stijging deels wordt veroorzaakt door inbrekers die woonachtig zijn in Noordoost-Fryslân. Reden voor de politie om extra te surveilleren en specifiek onderzoek te doen naar deze lokale inbrekers. Daarnaast roept de politie Noordoost Fryslân haar inwoners op om voldoende preventiemaatregelen te nemen, zoals goed hang- en sluitwerk, en verdachte situaties direct via 112 te melden. Lees hier meer over op de speciale themapagina op politie.nl

Onderzoek naar woninginbraken
Iedere woninginbraak wordt onderzocht. De politie komt bij u thuis onderzoek doen en probeert sporen veilig te stellen. Ook neemt zij uw aangifte op. Als dat nodig is, voert de politie ook een buurtonderzoek uit. Misschien heeft iemand iets verdachts gezien? Als er sporen en aanwijzingen zijn, worden deze onderzocht. Misschien is er een serie-inbreker aan het werk in uw buurt of leiden de sporen naar een bekende van de politie.

Waarom is het belangrijk om 112 te bellen bij (inbraak)verdachte situaties?
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.