Noord Nederland – 31 aanhoudingen tijdens jaarwisseling in Noord-Nederland

Tijdens de jaarwisseling werden door de politie in Drenthe, Fryslân en Groningen 31 aanhoudingen verricht, waaronder twee voor het gooien van zwaar vuurwerk naar hulpverleners. In de stad Groningen en in Hoogeveen liepen twee mannen ernstig vuurwerkletsel op. Grote ongeregeldheden deden zich in de drie noordelijke provincies niet voor, wel vond er een schietincident plaats in ‘t Zandt.2 min


Geweld tegen hulpverleners

In Geesbrug stond in de oudejaarsnacht een caravan in brand. Door omstanders werden onder andere autobanden op het vuur gegooid. Dit leverde gevaar op en daarom werd besloten om een einde te maken aan het vuur. Tijdens het blussen werd zwaar vuurwerk naar brandweermensen gegooid. Een 16-jarige inwoner van het dorp werd hiervoor aangehouden. Op de Paganinilaan in Assen was eveneens een vreugdevuur gemaakt. Toen het vuur te groot werd, besloten gemeente en brandweer in te grijpen. Het vuur werd geblust en de restanten werden door de gemeente opgeruimd. Tijdens deze werkzaamheden hield de politie toezicht. Vanuit het publiek werd een stuk zwaar vuurwerk naar één van de agenten gegooid. Dit alles werd gefilmd door een bodycam die één van hen droeg. Een 16-jarige Assenaar werd aangehouden. Hij zag echter kans om er vandoor te gaan. Later die nacht werd hij door zijn ouders naar het politiebureau gebracht. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. In Drachten werd een beveiliger geslagen door een feestganger. Hiervoor werd een verdachte aangehouden. In Wolvega en Groningen werden twee agenten beledigd. Ook hiervoor werden twee verdachten aangehouden. Tenslotte raakte in Leeuwarden nog een agent gewond. Hij werd geslagen door een verdachte die door hem naar het politiebureau werd gebracht.

 

Geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners wordt niet getolereerd, daar treden wij hard tegen op. Welke vorm van geweld het ook betreft. Ons uitgangspunt is: handen af van onze hulpverleners. Tijdens de jaarwisseling werd daarom extra gelet op agressie met (illegaal) vuurwerk tegen politiemensen. Voor het doelbewust gooien van zwaar knalvuurwerk richting hulpverleners of burgers kun je vervolgd worden voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag.

Vuurwerkslachtoffers

Tijdens de oudejaarsnacht raakten in Noord-Nederland twee mannen gewond door vuurwerk. In Groningen liep een 63-jarige inwoner van de stad ernstig letsel op aan één van zijn handen toen hij een stuk vuurwerk wilde oprapen. Het slachtoffer werd per ambulance naar een ziekenhuis in de stad gebracht. In Hoogeveen raakte een 44-jarige inwoner van die plaats gewond toen vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Het slachtoffer werd eveneens per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. 

31 aanhoudingen

In de drie noordelijke provincies werden tijdens de jaarwisseling in totaal 31 verdachten aangehouden. Veelal voor vergrijpen zoals mishandeling, vernieling, belediging en het bezit van illegaal vuurwerk. Voor Fryslân ging het om 9, voor Groningen om 15 en in Drenthe om 7 verdachten.

Aanhoudingen na schietincident

In de vroege nieuwjaarsochtend vond bij een woning aan de Beukweg in ‘t Zandt een schietincident plaats. Daarbij raakte een 28 jarige inwoner uit ’t Zandt gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het ambulancepersoneel en vervolgens per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Door de politie werd direct een onderzoek gestart. Een 34-jarige inwoner van Appingedam en een 53-jarige inwoner van ‘t Zandt werden in de straat aangehouden als verdachten van betrokkenheid bij dit incident. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. In en rondom de woning werd sporenonderzoek verricht. Daarnaast werden getuigen en betrokkenen gehoord door rechercheurs. De aanleiding van het schietincident is nog onduidelijk. 

Meldingen via 0900-8844

Via 0900-8844, het landelijke servicenummer van de politie, kwamen in Noord-Nederland zo’n 2000 telefoontjes binnen. Deze telefoontjes gingen veelal over vuurwerkoverlast, brandjes en geluidsoverlast. De meldkamer in Noord-Nederland kreeg ongeveer 1200 telefoontjes te verwerken.