Nieuwegein – Drugs aangetroffen bij controle growshops

Maandag 29 oktober 2018 hebben de Belastingdienst, de gemeente Nieuwegein en de politie samen een bezoek gebracht aan twee vermoedelijke growshops in de stad. Met het bezoek wil de overheid controleren of de growshops zich aan de regels houden en niet meewerken aan grootschalige (illegale) hennepteelt. Bij het eerste adres werd een flinke handelshoeveelheid hasj en hennep aangetroffen en een grote som contant geld. De politie heeft de drugs en het geld in beslag genomen en stelt een onderzoek in. Bij het tweede adres zijn producten aangetroffen die gebruikt worden voor grootschalige hennepteelt. Er zijn geen aanhoudingen verricht.1 min


Dergelijke controles vinden dit najaar in heel Midden-Nederland plaats. Een growshop mag goederen leveren voor kleinschalige thuisteelt van hennep voor eigen gebruik, die wordt gedoogd. Wanneer een growshop bepaalde producten in huis heeft, dan kan dat wijzen op het mogelijk maken van grootschalige (illegale) hennepteelt. Dit is strafbaar.

Volledig beeld

De gemeenten en Belastingdienst voeren deze controles gezamenlijk uit, daarbij ondersteund door de politie voor de handhaving van de openbare orde. De samenwerking (onder het RIEC-convenant) maakt het mogelijk de verschillende gegevens die tijdens de controle worden opgehaald naast elkaar te leggen. Daardoor ontstaat een vollediger beeld en kan de overheid uiteindelijk slagvaardiger optreden. Ook krijgt de overheid met zo’n actie beter zicht op de activiteiten van de ondernemingen, bezoekers en toeleveranciers.

Aanpak ondermijning

Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Zo ondergraven zij onze rechtsstaat. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.