Mobiliteit en veiligheid tijdens NSS

1 min


Den Haag – Nederland organiseert op 24 en 25 maart 2014 de internationale topconferentie Nuclear Security Summit (NSS). Om de veiligheid te waarborgen van alle hierbij aanwezige wereldleiders en hun delegaties, is een grootscheepse voorbereiding nodig. Maandag 27 januari leggen politie en haar partners tijdens een persbriefing uit wat dit betekent op het gebied van mobiliteit en veiligheid.

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik zal namens de politie spreken. Andere sprekers tijdens de persbriefing zijn de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), Rijkswaterstaat en de wethouder verkeer van de gemeente Den Haag.

Grootste top

Tijdens de NSS, die op 24 en 25 maart 2014 in Den Haag wordt gehouden, maken 58 wereldleiders afspraken over het voorkomen van illegale handel in nucleair materiaal en nucleair terrorisme. De NSS is daarmee de grootste top die Nederland ooit organiseerde.Tegelijk is het ook de grootste Nederlandse veiligheidsoperatie ooit. Ruud Bik: ‘Wij zijn trots bij te mogen dragen aan een veilig verloop van deze belangrijke conferentie. Dat doen wij door alert en aanspreekbaar te zijn en voortdurend de verbinding te zoeken met onze partners, het publiek en de media.’

Forse inzet

De politie-inzet tijdens de top is fors. Op basis van het huidig bekende programma zet de politie tijdens de conferentiedagen zo’n 13.000 politiemensen per dag in. Om de vergelijking te maken: de totale inzet is vier keer zo groot als de personele inzet tijdens de troonswisseling. Niet alleen in de Randstad, maar ook in de rest van Nederland wordt extra ingezet. De politie houdt rekening met onverwachte incidenten of gebeurtenissen, waarbij ook elders in Nederland politie-inzet nodig is.

Verkeersgeleidingscentrale

De politie houdt tijdens de wereldtop de effecten van de verkeersmaatregelen nauwlettend in de gaten. Speciaal voor dit doel heeft zij tijdens de NSS voor het eerst op nationaal niveau een verkeersgeleidingscentrale ingericht. Hierdoor kan de politie, samen met een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat, snel anticiperen op de effecten van de veiligheidsmaatregelen. Hierbij wordt voortdurend gezocht worden naar de balans tussen de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen enerzijds en het doorgaan van het maatschappelijke leven anderzijds.

Goed voorbereid

Op 24 en 25 maart – en de dagen daaromheen – wordt er veel politie zichtbaar ingezet, zowel op straat in Den Haag als in andere steden, waar bijvoorbeeld delegatieleden verblijven. Ook op de weg is er veel politie om delegaties veilig te begeleiden tijdens aankomst, verplaatsingen en vertrek. Ruud Bik: ‘Er zijn 58 wereldleiders in Nederland. Dat brengt risico’s met zich mee. Wij zijn daarom voortdurend alert op dreigingen en nemen de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn. Die maatregelen zijn niet allemaal zichtbaar. Wij zijn goed voorbereid op de NSS en er is goede samenwerking met onze partners. Dit geeft mij het volste vertrouwen dat wij straks een waardig, veilig en ongestoorde NSS beleven.’