Middelburg – Mogelijke drugsdealers aangehouden

Politiemensen hebben vrijdag 29 maart 2019 rond 16.50 uur op de Ampèreweg twee mannen aangehouden vanwege een drugsdelict. Het gaat om een 22-jarige Rotterdammer en een 22-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel.1 min


De agenten zagen de mannen rijden op de A58 en wilden de auto controleren. Terwijl ze de auto een volgteken gaven, hadden ze het vermoeden dat de bijrijder iets probeerde te verstoppen. Op de Ampèreweg hielden ze de auto staande. De bijrijder, een 22-jarige man uit Rotterdam, bleek nog 22 dagen gevangenisstraf tegoed te hebben. Hij is meteen overgebracht naar Torentijd. In de stoel waarop hij had gezeten, troffen de agenten een blok drugs (van ongeveer 500 gram), vermoedelijk cocaïne, aan. Daarop is de bestuurder van de auto, een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel, aangehouden voor het bezit, vervoer en handelen verdovende middelen lijst 1 Opiumwet. Ook de bijrijder is in Torentijd buiten heterdaad voor deze feiten aangehouden.

Positief

De bestuurder van de auto moest bovendien meewerken aan een speekseltest om te onderzoeken of hij onder invloed van verdovende middelen de auto bestuurde. Omdat de speekseltest positief was, is bij hem bloed afgenomen om te onderzoeken onder invloed van welk middel hij was. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. De auto waarin het tweetal reed is voor nader onderzoek in beslag genomen. De mannen zitten nog vast.

Speekseltest

De politie zet sinds juli 217 speekseltesters in om weggebruikers te controleren op drugsgebruik. De Wegenverkeerswet is aangescherpt op het gebruik van tien aangewezen drugs om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Afhankelijk van de werkzame stof hebben drugs in verschillende mate een negatieve invloed op de rijvaardigheid van de bestuurder. Drugs kunnen bijvoorbeeld leiden tot overmoedig rijgedrag, maar ook versuffen of slaperig maken. 
Met een speekseltest is snel en eenvoudig te zien of er een of meer aangewezen drugs zijn gebruikt. Als uit de test blijkt dat iemand drugs heeft gebruikt, wordt een vervolgonderzoek ingesteld. Een arts of verpleegkundige neemt hiervoor bloed af en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) analyseert bloedmonsters op het type drugs en de hoeveelheid drugs. De uitslag van het bloedonderzoek geldt als bewijsmiddel.