Lelystad – Gezocht – Vernielen plezierjacht, auto’s en scooter en stelen kratten bier

Laatste update: 28-11-2014 | 13:32 Zaaknummer: 2014304786 Datum delict: 26-10-2014 Plaats delict: Lelystad Een uitgebrand plezierjacht, een uitgebrande scooter, diefstal van kratten bier en vernielingen aan auto's. De nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober 2014 was het raak in Lelystad. De kans is groot dat er één groepje jongens verantwoordelijk is. En dat […]

Laatste update: 28-11-2014 | 13:32
Zaaknummer: 2014304786
Datum delict: 26-10-2014
Plaats delict: Lelystad

Een uitgebrand plezierjacht, een uitgebrande scooter, diefstal van kratten bier en vernielingen aan auto's. De nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober 2014 was het raak in Lelystad. De kans is groot dat er één groepje jongens verantwoordelijk is. En dat weten we pas écht als ze gearresteerd zijn. De politie zoekt de nog onbekende verdachten.

Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier Foto van de schade aan één van de auto's

Bekijk het filmpje van ons YouTube-kanaal. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van 27 november 2014 van Omroep Flevoland tv-programma Bureau Flevoland.

De eigenaar trof het plezierjacht uitgebrand aan. Het kajuitjachtje dreef nog wel, maar was grotendeels uitgebrand en moet als verloren worden beschouwd. Uit onderzoek bleek het om brandstichting te gaan. De schade ligt rond de 5000 euro. Het bootje lag afgemeerd in het Gelderse Diep ter hoogte van de Horst in Lelystad. Rond 02.10 uur die nacht kregen de brandweer en politie de melding. Tijdens het blussen ontploften trouwens ook nog twee gasflessen.

Scooter in brand

Terwijl de brandweer rond 02.25 uur nog druk is met de brand op het plezierjacht, worden bewoners van de Zeelaan wakker van een ander brandje. Als ze poolshoogte gaan nemen, blijkt er in het gangpad achter de woningen een scooter in brand te staan. Enkele buurtbewoners gaan het vuur te lijf en weten de brand te blussen. Voor de scooter is het echter te laat. Eén van de buurtbewoonsters loopt bij het blussen licht letsel op doordat zij gesmolten plastic op haar hand krijgt. Van wie de scooter was weet de politie nog niet, omdat er geen serienummer meer was te ontdekken.

Geparkeerde auto’s beschadigd

Kort voor de melding van de bootbrand werd een bewoner van de Horst wakker van herrie op straat. Dat was rond 02.00 uur. Hij hoorde hard lachen en geluiden alsof er iets werd vernield. Door z’n raam zag hij twee personen op de fiets die tegen een schutting schopten en sloegen. Ze verdwenen daarna in de richting van de Archipel / het centrum. De volgende ochtend ontdekte de bewoner dat er van vier auto’s een buitenspiegel was vernield. Kennelijk waren de daders daarbij slingerend langs één van die auto’s gereden. Een portier van één van de auto’s was namelijk beschadigd door een fietstrapper.

Kratten bier gestolen

Als agenten op zondagmiddag 26 oktober onderzoek doen bij de uitgebrande boot, spreekt een man hen aan. Die zegt dat uit zijn boot, die een stukje verderop ligt, drie kratten bier zijn gestolen. Ook zijn er andere spullen verdwenen, die de agenten bij de uitgebrande boot terugvinden. Kennelijk waren de brandstichters dus ook de dieven van onder meer de drie kratten bier.

Drietal gezien

Een andere getuige zag die zondagmiddag drie jongens in de omgeving van de uitgebrande boot uit de struiken komen. Eén van hen had een kratje bier bij zich. Toen de getuige vroeg wat ze daar deden, hingen zij een verhaal op dat zij hun rommel aan het opruimen waren. Daarna reden de drie ieder op een fiets weg.

De politie heeft sterk de indruk dat hetzelfde groepje jongeren de kratten bier uit een boot heeft gestolen. Vervolgens hebben ze de kratten al dan niet helemaal leeggedronken, de andere boot in brand gestoken, meerdere spiegels van auto’s vernield en daarna nog de scooter in brand gestoken. Het is natuurlijk mogelijk dat deze drie niet bij de vernielingen zijn betrokken, maar dan kunnen zij wel belangrijke getuigen zijn.

Signalementen

Verdachte 1:

 • jongen
 • blanke huidskleur
 • leeftijd 16 tot 17 jaar
 • blond haar
 • droeg een grijze joggingbroek.

Verdachte 2:

 • jongen
 • blanke huidskleur
 • leeftijd 16 tot 17 jaar
 • lengte ongeveer 1,87 meter
 • donker haar (kort aan de zijkant met streepjes erin geschoren)
 • droeg een korte, zwarte glimmende winterjas.

Verdachte 3:

 • jongen
 • blanke huidskleur
 • bruin haar.

Vragen

Heeft u iets van de diefstal en de vernielingen gezien of weet u misschien wie de verdachten zijn? Bel dan gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Als u uw naam niet wilt zeggen, bel dan gratis Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. U kunt uw tip ook met het formulier op deze pagina bij de politie melden.

Voor het bekijken van YouTube video's moet u cookies accepteren. Of bekijk de video op YouTube

Afbeeldingen