Leeuwarden – Man met nepvuurwapens op station aangehouden

De politie heeft vrijdagavond op een van de perrons op het station aan de Stationsweg een 26-jarige man uit Marum aangehouden. Hij had twee vuurwapens bij zich.

Een verontruste treinreiziger meldde dit bij de politie die voor een controle op het station was. Agenten zagen de man gehurkt op de grond zitten, geheel in het zwart gekleed en met een zonnebril op. Op de grond voor hem lagen twee vuurwapens. Agenten grepen de man, brachten hem onder controle en boeiden hem. Hij is meegenomen naar het bureau. De twee wapens zijn in beslag genomen. Al snel bleken de twee wapens nepvuurwapens te zijn. De angst en onrust onder meerdere treinreizigers was dat niet. Die was echt, wat de directe aanleiding was voor de politie om hier op te treden.

Nepvuurwapens

Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.

Kijk hier voor meer informatie over nepvuurwapens