Leeuwarden – Inbrekers aangehouden dankzij getuige

De politie heeft zondagmorgen vroeg twee schoolinbrekers kunnen aanhouden met de hulp van een wakkere buurtbewoner. Deze hoorde rond zes uur breekgeluiden en stemmen vanuit de school aan de Kingmastate en belde direct 112.1 min


Intussen hield hij de situatie in de gaten. Toen de inbrekers er vandoor gingen rende hij er achteraan en wist een van hen te overmeesteren en vast te houden tot de politie bij hem was. Daarbij kreeg hij de hulp van een tweede getuige die daar liep. Als burger heb je bij ontdekking op heterdaad net als de politie ook de bevoegdheid om een verdachte aan te houden.
Inmiddels waren meerdere politieauto’s bij de school aangekomen. Agenten zagen de tweede verdachte in de buurt lopen en konden hem na een achtervolging ook aanhouden. De verdachten die zijn aangehouden zijn naar het bureau gebracht voor verhoor. Het gaat om een 46-jarige man en een 17-jarige jongen, beide uit Leeuwarden. 

Mag ik als burger een verdachte aanhouden?

Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.

De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.