Katwijk – Onderzoek vermissing Anja Schaap gaat onverminderd door

Sinds de vermissing van Anja Schaap (33) uit Katwijk op 29 mei is de politie met man en macht op zoek naar haar. Nog steeds is het onderzoeksteam volop bezig met het onderzoek. Dit is niet altijd zichtbaar voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan digitaal onderzoek, getuigen horen en camerabeelden opvragen en uitkijken.2 min


Wat is er tot nu toe gedaan in de vermissing van Anja?

  • 30 mei (Hemelvaartsdag) kreeg de politie de melding dat Anja sinds woensdagochtend 29 mei werd vermist. Het politieteam in Katwijk startte direct een zoekactie, waarbij het onderzocht hoe Anja naar huis is gelopen vanuit het café waar zij geweest was. Daarvoor zijn getuigen gehoord, camerabeelden bekeken en is er vanuit de politiehelikopter gekeken.
  • Op vrijdag 31 mei werd de tas van Anja gevonden in het water aan de Melkweg.
  • Duikers van de brandweer hebben het water doorzocht, maar Anja niet aangetroffen. In de handtas zaten persoonlijke bezittingen, waaronder haar mobiele telefoon. Diezelfde dag is met het Parate Peloton en speurhonden de route gelopen die Anja tussen het café en haar woning heeft afgelegd.
  • Vrijdagavond heeft de politie haar foto landelijk verspreid.
  • Veertig mensen van het Veteranen Searchteam, politie, familie en vrijwilligers zochten zaterdag 1 juni in het gedeelte tussen de Melkweg en haar woning aan de Wega in Katwijk naar de vermiste vrouw en eventuele sporen.
  • Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni zijn nieuwe camerabeelden geanalyseerd, opnieuw getuigen gesproken en is er digitaal onderzoek gedaan.
  • Maandag 3 juni heeft de brandweer gezocht in het water aan de Hercules en het Noorderlicht, dit is in de omgeving van haar woning.

Wordt de zoektocht naar Anja gestaakt?

Het onderzoek naar de vermissing van Anja blijft onverminderd doorgaan. Het opsporingswerk dat de politie doet, is niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar dit betekent niet dat het onderzoek is gestaakt.

Kunnen jullie nog camerabeelden gebruiken?

Camerabeelden zijn altijd welkom. Uploaden van beeldmateriaal kan via deze link op politie.nl.

Hoe uitzonderlijk is de vermissing van Anja?

Maandelijks worden er in de Eenheid Den Haag 300 personen als vermist opgegeven. Slechts 5% daarvan wordt aangemerkt als ‘urgente’ vermissing. De verdwijning van Anja wordt aangemerkt als urgente vermissing.

Wat is het verschil tussen een ‘urgente’ vermissing en een ‘gewone’ vermissing?

Bij een gewone vermissing zijn er geen directe aanwijzingen van bedreiging, gevaar of risico. En er is vaak een aanleiding bekend die het ‘weglopen’ zou kunnen verklaren. Ook zijn er omstandigheden, zoals het meenemen van geld en goederen die erop wijzen dat het om een bewuste actie gaat.

Bij een urgente vermissing zijn er substantiële aanwijzingen dat vermiste in gevaar is doordat de vermissing in complete tegenstelling is tot het normale gedrag, of er zijn aanwijzingen dat de vermiste persoon slachtoffer is van een misdrijf. Daarbij kun je denken aan kinderen jonger dan 13 jaar, verstandelijke of lichamelijke beperkt personen, mensen die directe medische zorg nodig (zoals dementerenden), jongeren in gezelschap van criminelen of als er aanwijzingen voor (voornemen) zelfdoding zijn.

Waarom wordt de ‘Samenzoeken’ app niet gebruikt?

De hulp van burgers is vaak zeer effectief en daarom wil de politie een app lanceren om zoektochten beter te organiseren. De app bevindt zich nog in de testfase waarin juridische en ethische aspecten onder de loep genomen worden. Daarom kan de app nog niet worden ingezet.