Jongeren vast na straatroven

Den Haag – Met de aanhouding van drie minderjarigen (16-17 jaar) verwachten het Openbaar Ministerie en de politie in Den Haag twee gewelddadige straatroven te hebben opgelost. De drie worden ervan verdacht een gezamenlijke straatroof te hebben gepleegd, twee van hen worden verdacht van nog van een tweede straatroof. De drie verdachten worden maandag 23 […]

Den Haag – Met de aanhouding van drie minderjarigen (16-17 jaar) verwachten het Openbaar Ministerie en de politie in Den Haag twee gewelddadige straatroven te hebben opgelost. De drie worden ervan verdacht een gezamenlijke straatroof te hebben gepleegd, twee van hen worden verdacht van nog van een tweede straatroof. De drie verdachten worden maandag 23 december voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De drie jongeren worden verdacht van betrokkenheid bij twee straatroven die vorige week in Den Haag plaatsvonden waarbij het drietal op een gewelddadige wijze jongeren beroofde van mobiele telefoons. De eerste beroving vond maandagavond 16 december plaats. Op de Gouverneurlaan werd een 16-jarige jongen beroofd van zijn mobiele telefoon en daarbij bedreigd met een mes. Twee dagen later overkwam een eveneens 16-jarige jongen op de Loevesteinlaan hetzelfde. Ook hij werd door meerdere jongeren beroofd. Het slachtoffer kreeg bij de beroving veel geweld te verduren waaronder enkele vuistslagen en moest vervolgens ook zijn mobiele telefoon afstaan. Een jongen die op dat moment met het slachtoffer buiten liep werd ook beroofd van een klein geldbedrag en een chipkaart. De politie onderzocht beide straatroven en wist daarbij de identiteit van de drie verdachten te achterhalen.

Aanhoudingen en geweld

Vrijdag 20 december werden de drie verdachten in de ochtenduren thuis aangehouden. Eén van de verdachten, een 16-jarige Hagenaar, verzette zich daarbij tegen zijn aanhouding en kon met enige moeite worden aangehouden. Ook in het bureau pleegde de 16-jarige verzet. Na het eerste verhoor werd hij door agenten naar zijn cel begeleid. Daarbij stelde de jongen zich zeer agressief op. Hij beledigde en bedreigde daarbij de agenten en probeerde één van hen te slaan. Dat wisten de agenten te voorkomen. Agenten waren daarbij genoodzaakt om geweld te gebruiken.

Voorgeleiding

De drie verdachten worden maandag 23 december voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en zet het onderzoekt tegen de drie verdachten verder voort.

Focus op straatroven

De politie investeert veel in het oplossen van straatroven. De aanpak van dit type delict is één van de prioritieten van de politie die daarbij nauw samenwerkt met het Openbaar Ministerie. De afgelopen jaren wist de politie het aantal straatroven fors terug te dringen en werd de pakkans aanmerkelijk verhoogd.