Iedereen extra alert tijdens de Donkere Dagen

2 min


Provincie Zeeland – “Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen de woninginbraken”. Dit zegt districtchef Ronald Weydema bij de start van de Zeeuwse actieperiode tijdens de donkere dagen. ‘Wij zorgen de komende donkere maanden dat we onze politiemensen extra inzetten op dit ernstige delict. Ook onze partners, zoals gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast hebben we echter ook de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden.”

In de wintermaanden ziet de politie de laatste jaren een forse stijging van het aantal woninginbraken in het district Zeeland. De inbraken vinden door heel Zeeland plaats, doorgaans in de middag- en avonduren. Als u niet thuis bent en het is donker buiten, dan is dat ook vaak duidelijk te zien. U kunt zelf veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Laat bij het verlaten van de woning een bewoonde indruk achter en maak gebruik van de aanwezige sloten. Deze maatregelen verkleinen de kans op een inbraak aanzienlijk.

Verdachte situatie? Bel 112

“U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Wij vragen u om uw ogen en oren goed open te houden. Burgeralertheid heeft het afgelopen jaar in Zeeland al vele malen geleid tot succesvolle aanhoudingen. Wat zijn verdachte situaties? U ziet beweging en licht in het huis van uw buren terwijl u weet dat de bewoners niet aanwezig zijn; u ziet personen zich schuchter door uw straat bewegen of u hoort breekgeluiden of glasgerinkel. Twijfel in dat soort gevallen niet en bel 112. Want met 112, daar red je niet alleen levens mee … we vangen er ook samen inbrekers mee”, aldus Ronald Weydema.

Focus

Een goede focus bij de politie, haar partners en burgers is de rode draad voor de komende donkere dagen. Er staan diverse integrale acties gepland in de Zeeuwse gemeenten, zoals voetjesacties en informatiebijeenkomsten. De politie is extra alert in gebieden waar de meeste inbraken hebben plaatsgevonden en op mogelijke inbrekers, die hiervoor in aanmerking komen. Om dit te bewerkstelligen hebben we zoveel mogelijk informatie nodig. Ook hiervoor zijn we weer afhankelijk van de informatie die u met ons wilt delen.

Digitaal opkoopregister

Om heling van gestolen goederen tegen te gaan, is de politie onlangs gestart met het controleren van opkoopregisters bij goudopkopers. Zo ontnemen we helers de mogelijkheid om gestolen goederen te verkopen. Dit onder het motto: ‘zonder heler geen steler’.

Politiecontroles

De politie zal gedurende de donkere dagen ook diverse controles uitvoeren, gericht op de bestrijding van woninginbraken. Er worden dan zoveel mogelijk bestuurders gecontroleerd, met als doel om daders op te sporen en woninginbraken te voorkomen.

Burgernet

Graag willen wij u actief betrekken bij het oplossen van een woninginbraak op heterdaad of de vermissing van een kind? Kijk op www.burgernet.nl en meld u aan.

Meer informatie

Op polite.nl vindt u meer tips. Zoek op onderwerp. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!