Noord-Holland – Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden neemt de kans op woninginbraken, overvallen en straatroven toe. De politie neemt daarom tijdens deze ‘donkere dagen’ extra maatregelen om criminaliteit te voorkomen en daders snel te pakken. Speciaal hiervoor gaat op 6 oktober in de politie-eenheid Noord-Holland de campagne ‘Meld verdacht gedrag’ van start.
Door middel van bijeenkomsten (‘clinics Meld Verdacht Gedrag’) informeren we burgers en partners over hoe zij verdacht gedrag kunnen herkennen en wat zij dan moeten doen (signalementen en kentekens noteren, direct 112 bellen). Het project wordt ondersteund met een voorlichtingsfilm, animatie en een poster- en flyercampagne.
De komende maanden worden er voorlichtingsbijeenkomsten in heel Noord-Holland georganiseerd. Begin november staat een bijeenkomst in Zaandam gepland voor rijschoolhouders. Zij leren hoe ze verdacht gedrag op straat kunnen herkennen en wat zij dan moeten doen. Voorbeelden zijn het noteren van signalementen en het noteren van kentekens en uiteraard het direct bellen van 112.
Bel 112 bij verdachte situaties
Om het aantal aanhoudingen te kunnen verhogen, is de politie sterk afhankelijk van snelle meldingen zodat zij direct ter plaatse kan zijn. Slechts een beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 112. Vaak voelt een inwoner intuïtief wel aan dat een situatie verdacht is, maar reageert daar niet meteen op. Bij buurtonderzoeken naar bijvoorbeeld woninginbraken blijkt vaak dat omwonenden wel degelijk iets hebben gezien of gehoord maar hier geen acht op hebben geslagen of simpelweg niet wisten dat wij dat graag direct willen horen.
Extra maatregelen
De duisternis biedt criminelen meer mogelijkheden om ongezien toe te slaan en te vluchten. De politie neemt daarom extra maatregelen om vooral overvallen, straatroven, en woninginbraken tegen te gaan, zoals verscherpt toezicht op risicoplaatsen en (potentiële) daders. Ook worden extra controles gehouden op in- en uitvalswegen. Met kentekenherkenning worden bekenden van de politie er gemakkelijk uitgepikt door politiemotorrijders. Vanuit de lucht houdt een politiehelikopter een oogje in het zeil.
Preventie
De politie begrijpt dat een woninginbraak, overval of straatroof een ingrijpende gebeurtenis is. De aanpak van deze criminaliteit heeft dan ook topprioriteit. U kunt zelf ook helpen. Door bijvoorbeeld preventiebijeenkomsten bij te wonen en preventieve maatregelen te nemen. Op politie.nl vindt u allerlei tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak, overval of straatroof. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!
Meld verdachte situaties
U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s ze rijden. Bel altijd 112 als u iets verdachts ziet. Staat er al enige tijd een auto met draaiende motor bij uw buren voor de deur? Noteer het kenteken en/of het signalement van een verdacht persoon en geef dit door aan de politie. De kans dat criminelen opgepakt worden neemt toe als u verdachte situaties bij de politie meldt. Anoniem melden kan natuurlijk ook, via 0800-7000.