Beslag op forse geldbedragen en dure auto’s in onderzoek naar witwassen

1 min


Zeewolde/Huizen/Utrecht – In een onderzoek naar witwassen in de regio Midden-Nederland hebben er vandaag, maandag 6 oktober, doorzoekingen plaatsgevonden in verschillende woningen en zijn drie personen aangehouden. Ook is beslag gelegd op forse geldbedragen, onroerend goed, dure horloges en dure auto’s. Dit werd gedaan in samenwerking met Defensie en de Douane.

Witwassen

Lopende het onderzoek, dat eind 2013 startte, groeide de verdenking dat het in deze zaak gaat om het witwassen van enorme bedragen, vermoedelijk om tonnen, zo niet miljoenen euro’s.

Doorzoekingen

Op maandag 6 oktober zijn er doorzoekingen geweest in twee woningen in Zeewolde, een woning in Utrecht, een woning in Huizen en een bedrijfspand in Amsterdam. Ten behoeve van het onderzoek is op deze locaties de aangetroffen administratie in beslag genomen. Daarnaast werd beslag gelegd op drie woningen en werden diverse waardevolle goederen zoals dure horloges en kunst, dure sportwagens en duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen.

Aanhoudingen

Tijdens de doorzoekingen zijn er drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 36-jarige man uit Zeewolde, een 44- jarige man uit Utrecht en een 38-jarige vrouw uit Zeewolde op verdenking van witwassen. Zij worden gehoord door de politie. Mogelijk worden zij woensdag 8 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat ondertussen verder.

Misdaad mag niet lonen!

Witwassen is het verhullen van de herkomst van opbrengsten uit misdrijven. Om dit te bewijzen moet worden aangetoond dat het geld en/of de goederen alleen maar uit criminele activiteiten kunnen zijn verkregen. Het is niet nodig aan te tonen wat voor soort criminele activiteiten dit zijn geweest.

Afpakken

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.

Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank. Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.