Holland

2 min


Noord-Holland – Woensdag 5 februari rolde het hennepteam van de politie Noord-Holland, tijdens een rooidag, vier kwekerijen op. In totaal bezocht het team vijf panden. In vier gevallen werden plantages opgerold en in totaal 459 planten in beslag genomen.

Op de Pottenbakkerstraat in Purmerend werden op de bovenverdieping van een woning kweektenten met in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen. Op basis van binnengekomen informatie dat er mogelijk een hennepkwekerij zou zijn, stelden politieagenten een onderzoek in. De kwekerij is ontmanteld en de er zijn 192 planten vernietigd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de eigena(a)r(en) van de hennepplantage. Omdat er sprake was van diefstal van elektriciteit, doet de netbeheerder aangifte. Al eerder rolde de politie in deze woning een kwekerij op.

Agenten troffen in een bedrijf aan de Newtonstraat in Purmerend allerlei goederen, zoals een kweektent, aan die gebruikt worden voor het vervaardigen van een hennepkwekerij. De goederen zijn in beslag genomen.

Aan de Ambacht in Oosthuizen trof de politie in een bedrijfspand een hennepplantage aan met in totaal 144 planten. Na onderzoek bleek ook sprake van diefstal elektra. Hierop is de meter verwijderd. Agenten namen ook een voertuig in beslag. Ook in dit pand werd al eerder een hennepkwekerij aangetroffen.

Een getuige hoorde gezoem van een ventilator uit een garagebox komen aan de Beitelstraat in Edam. In de box bleek een kweektent te staan met 83 potten met kleine plantjes. Vermoedelijk was er net geoogst. De kwekerij is geruimd en vernietigd. Er was sprake van een illegale aansluiting van elektra. De aansluiting is afgesloten.

Er kwam melding binnen van hennepafval in een container bij een woning aan de W.J. Tuijnstraat in Volendam. Nader onderzoek leverde een hennepkwekerij op met 40 planten. De politie heeft de kwekerij laten ruimen en de planten zijn vernietigd.

Wie huurt uw pand? Let op voor henneptelers!
Leegstaande bedrijfspanden zijn in trek bij de henneptelers. Vaak worden deze panden onder valse voorwendselen gehuurd en blijft de ondernemer met de gevolgen zitten. Maar wat zijn nu precies de risico’s en consequenties die aan hennepteelt en contacten met criminelen vast zitten?

De gevaren van illegale hennepteelt
Er zijn grote risico’s van brandgevaar, legionellabesmetting of vergiftiging door chemicaliën. Het gevaar van brand is het grootst. Veel hennepkwekerijen worden pas ontdekt nadat er brand is uitgebroken. Ook blijkt na een ontmanteling nagenoeg altijd dat er enorme schade is aangericht aan het bedrijfspand. Maar ook de risico’s van legionellabesmetting of vergiftiging door chemicaliën zijn groot. Een hennepplantage is een warme en vochtige ruimte waar met verschillende schadelijke stoffen wordt gewerkt.

Een groot risico voor ondernemers, is om in aanraking te komen met de georganiseerde criminaliteit die achter de hennepteelt schuil gaat. Het gaat hier om zware criminaliteit waarbij bedreigingen, intimidatie en liquidaties bij de normale gang van zaken horen. Ondernemer zijn, ook in hun privésituatie, extra kwetsbaar voor chantage of bedreigingen. Daar maken deze criminelen gebruik van. De betrouwbare naam van een onderneming is snel aangetast met alle gevolgen van dien. Voor wie eenmaal met deze criminelen in zee gaat is er vaak geen weg meer terug. Bedrijven die financiële problemen hebben, zijn bijzonder aantrekkelijk voor deze criminelen. Er worden gouden bergen beloofd. Natuurlijk is het verleidelijk om een pand te verhuren aan mensen die hier redelijke vergoedingen voor neertellen. ‘Maar weet wel aan wie u verhuurt en waarvoor!

Juridische consequenties
Als de hennepkwekerij opgerold wordt dan zijn de huurders meestal met de noorderzon vertrokken en vaak niet meer te achterhalen. Als er al mensen aangehouden worden in de kwekerij dan zullen zij de identiteit van de grote jongens op de achtergrond niet prijsgeven. Vaak blijkt dat deze mensen bang zijn en bedreigd worden. De verhuurder moet aantonen niet aansprakelijk te zijn en niets te weten van de illegale activiteiten in het pand. Kunt u dat niet of niet in voldoende mate dan kunnen de strafrechtelijke consequenties voor u zijn. Dat kan uitlopen op aanzienlijke boetes van tienduizenden euro’s, een vordering op het wederrechtelijk verkregen voordeel en een strafblad. Maar er is nog meer. Bij manipulatie van de elektriciteitsmeter wordt deze verwijderd door de energieleverancier en volgt een naheffing met boete. Pas na betaling volgt een nieuwe aansluiting. Ten slotte kan de gemeente ook nog het pand bestuursrechtelijk sluiten voor bepaalde tijd. Kortom, een hoop ellende en kosten voor de ondernemer.