Holland

1 min


Noord-Holland – De videosurveillanten van de politie in Noord-Holland hebben woensdagmiddag en –avond weer op ongevalslocaties gesurveilleerd en hierbij gelet op onveilig rijgedrag.

De videosurveillanten reden o.a. op de A4, A5, A7, A8, A9 en de A10 en op de N200, N201, N202, N203, N205, N207, N208, N242, N245 en de N246.

Hierbij werden vele hardrijders aan de kant gezet die 30 km/uur of meer te hard reden op bovenvermelde wegen. Hun rijgedrag werd op beeld vastgelegd en alle hardrijders werden in de gelegenheid gesteld om de beelden van hun eigen rijgedrag na te zien. Uitschieter hierbij was een 26-jarige Haarlemmer die de snelheid op de N205 met ruim 46 km/uur overschreed. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vele handheldbellers werden eveneens op de bon geslingerd door de videosurveillanten, de meesten vielen op door hun slechte rijgedrag. Ook voor kleefgedrag, onnodig links rijden en het rijden door rood werden automobilisten aan de kant gezet en bekeurd.

 

Meer inzicht in eigen rijgedrag

Automobilisten die kleven, drankrijders en automobilisten of bijvoorbeeld bromfietsers die door rood rijden kunnen door de videosurveillanten in Noord-Holland aan de kant worden gezet. Sommige weggebruikers schrikken daadwerkelijk bij het zien van de videobeelden van hun eigen rijgedrag. De videosurveillanten geven daarbij extra uitleg over de reden waarom de bestuurder is staande gehouden, zodat deze weggebruikers inzicht kunnen krijgen in de soms enorme risico’s die aan hun rijgedrag vastzitten.

 

Extreme hardrijders raken rijbewijs kwijt

De videosurveillanten in Noord-Holland controleren op de N-wegen en A-wegen in Noord-Holland, maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Op de N-wegen en A-wegen vorderen de videosurveillanten regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.