Haarlemmermeer – ‘Kunstcash’ in de kijker

De politie krijgt wekelijks meldingen binnen over vals geld. Een hardnekkig fenomeen, waarvan het lastig is om de makers en handelaren te achterhalen. Toch heeft het wel degelijk zin om melding of aangifte te doen. Zo heeft de recherche in de Haarlemmermeer een onderzoek gestart na meldingen van een aantal supermarkten in Hoofddorp, die sinds december regelmatig valse biljetten van vijftig euro tegenkwamen.1 min


Mede dankzij deze meldingen en de bewakingsbeelden die de winkeliers aan de politie hebben overhandigd, heeft de politie een groep jonge verdachten in de kijker die met valse biljetten betalen. Wij vragen winkeliers in Hoofddorp en omgeving om alert te zijn op vals geld en altijd de politie te bellen als zij het vermoeden hebben dat er in hun winkel met valse biljetten is betaald. Dat kan via 112 – als degene die met vals geld heeft betaald nog in de buurt is – of via 0900 – 8844 als het al wat langer geleden is. Ook vragen wij winkeliers om eventuele bewakingsbeelden veilig te stellen en aangifte te doen.

Hoe herkent u vals geld?

Vals geld is vaak niet van echt te onderscheiden. Veel winkeliers hebben apparatuur om vals geld te herkennen, zoals speciale lampen of pennen. Op de site https://www.dnb.nl/betalingsverkeer/dnb-en-eurobankbiljetten/controleren-op-echtheid/index.jsp van De Nederlandse Bank vind je meer informatie en tips waar je op kunt letten.  Niet alleen winkeliers, maar iedereen die met contant geld handelt, loopt kans om het slachtoffer van ‘kunstcash’ te worden. Vooral bij winkels in tweedehands goederen en handel via internet komt het relatief vaker voor. Ook pizzakoeriers worden vaak slachtoffer. Situaties dus, waarin snel afgerekend wordt met contant geld. Meestal gaat het om briefjes  van vijftig, omdat deze dagelijks worden gebruik in het betalingsverkeer. Voor de crimineel betekent dit maximaal rendement, voor het slachtoffer maximale schade.

Technisch onderzoek

In alle gevallen wordt het valse geld door de politie in beslag genomen. De eerste stap is dat de politie een onderzoek instelt naar de vraag of het om echt of vals geld gaat. Is het vals, dan stuurt de politie de biljetten door naar de Nederlandse Bank. Hier wordt het geld bewaard en wordt er onderzoek gedaan naar de herkomst. Op die manier probeert men illegale drukkerijen en verdachten te achterhalen.

Moreel appèl

Wie vals geld in zijn of haar bezit heeft, is het geld kwijt. Als er geen dader bekend is, dan is de schade immers op niemand te verhalen. Sommige mensen kiezen er voor om zelf het geld ook weer uit te geven, in de hoop dat het voor echt wordt aangenomen. Weet dat het strafbaar is, als je dit willens en wetens doet. Wij doen een moreel appèl op slachtoffers om te helpen vals geld uit het circuit te halen en niet een ander met de schade op te zadelen. Daarom: doe melding.