Groenlo – Grote milieu- en transportcontrole in Gelderland in strijd tegen ondermijning

In het kader van de Week van de Ondermijning in Noord- en Oost- Gelderland is op woensdag 21 juni een grootschalige milieu- en transportcontrole gehouden in Groenlo. Tijdens deze week in strijd tegen ondermijnende criminaliteit sluiten politie en haar partners de handen in één om aandacht te vragen voor allerlei soorten delicten die in strijd zijn met de wet.3 min


Eén van de grotere controles tijdens de Week van de Ondermijning betrof de milieu- en transportcontrole aan de Batterij in Groenlo. Ruim vijftig vrachtwagens werden geleid naar één van de acht straten die gecreëerd waren om de vrachtwagens te controleren. Er werden diverse motorrijders op pad gestuurd om vrachtwagens via de N18 binnen te halen en wegwijs te maken naar het grotere parkeerterrein gelegen aan de Batterij. Tijdens de controle werkte de politie nauw samen met onder andere vertegenwoordigers van milieuagentschappen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), de Omgevingsdienst Achterhoek, de Douane en RDW. Door de veelzijdig van partners die aansloot bij deze controle konden er diverse controleactiviteiten worden uitgevoerd. De organisatie van de controle lag in handen van het basisteam Achterhoek- Oost. Ruim tachtig politiemedewerkers werkten mee aan deze dag.

Burgemeester kwam op bezoek

Burgemeester Annette Bronsvoort bracht een bezoekje aan de Batterij om een kijkje te nemen bij de controle. “We maken als één overheid een vuist tegen ondermijnende praktijken. Bij ondermijnende praktijken wordt niet direct gedacht aan milieucriminaliteit, milieudelicten zijn op het eerste oog misschien niet zichtbaar maar bij dit soort delicten vermengt de bovenwereld zich wel degelijk met de onderwereld. Het is mooi om te zien hoe grootschalig en professioneel deze controle is opgezet. Met dit soort controles maken we ook een duidelijke statement, criminelen mogen geen voet aan de grond krijgen. We maken als overheid één vuist in de strijd tegen ondermijning”, aldus Annette Bronsvoort.

Van milieuovertredingen tot aan onjuiste vergunningen

Tijdens de controle werden verschillende aspecten van milieu, transport en ondermijning gecontroleerd, waaronder:

·      Milieunaleving
Er werd gecontroleerd op naleving van milieuregels en -voorschriften, met speciale aandacht voor bedrijven die potentieel schadelijke stoffen of afvalstoffen produceren. Hierbij werd gekeken naar de juiste opslag, verwerking en documentatie van deze stoffen om milieuvervuiling te voorkomen. Bij minimaal drie vrachtwagens klopten de documentatie niet.

·      Transportveiligheid
De controle richtte zich op de naleving van veiligheidsvoorschriften met betrekking tot transport, zoals de staat van voertuigen, de ladingzekering en het gebruik van veiligheidsuitrusting. Hierbij werden vrachtwagens gecontroleerd om de verkeersveiligheid te waarborgen. Zo is een deel van de vrachtwagenchauffeurs bekeurd voor verkeersgerelateerde overtredingen zoals: de afmetingen of gewicht van het voertuig, de profilering van de banden en het ontbreken van de stootbalk.

·      Ondermijnende criminaliteit
Naast milieu- en transportcontroles werd er ook specifiek gelet op signalen van ondermijnende criminaliteit, zoals illegale handel, witwassen van geld en andere vormen van georganiseerde criminaliteit. Deze aanpak richtte zich op het verstoren van criminele netwerken die de legale economie en sociale structuur ondermijnen. Bij een klein deel van de gecontroleerde transporten wordt nader onderzoek gedaan.

Wat zijn voorbeelden van milieucriminaliteit?

Bij milieudelicten gaat het om criminaliteit waarbij de milieuwet- en regelgeving wordt overtreden. Milieucriminaliteit wordt vaak gepleegd omdat personen en bedrijven geld willen verdienen (economisch delict). Bijvoorbeeld bedrijven die grof geld verdienen door fraude te plegen met de afvoer van afval of door het importeren van ‘fout hout’. De natuur, onze gezondheid en onze economie worden hierdoor ernstig aangetast. Het milieu en de samenleving betalen hier uiteindelijk de rekening voor. Milieudelicten zijn meestal strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten. Bij veel vormen van milieucriminaliteit, zoals met afval en vervuilde grond, wordt twee keer geld verdiend. Eerst omdat de ontdoener van het afval moet betalen aan de inzamelaar. En vervolgens doordat de inzamelaar het, vaak na weg mengen, als product verkoopt zonder de kosten te maken die nodig zijn om het afval op de juiste manier te verwerken. Daarmee is milieucriminaliteit ook een vorm van ondermijnende criminaliteit omdat mensen die zich wel aan de regels houden daar niet tegen kunnen concurreren.

De aantasting van ons leefmilieu is overal merkbaar. Milieucriminaliteit ondermijnt deze inspanningen en levert personen en bedrijven miljoenen illegale winst op. Milieucriminaliteit bedreigt de natuur, onze veiligheid en onze economie. De politie heeft een unieke onafhankelijke rol in de aanpak van milieucriminaliteit. Dankzij de opsporingservaring en door de lokale verbinding met de samenleving kan de politie zowel regionaal als nationaal het verschil maken. Op deze manier draagt de politie bij aan een gezonde en veilige leefomgeving. In de bestrijding van milieucriminaliteit werkt de politie nauw samen met partners zoals Inlichtingen en Opsporingsdiensten van de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, en de Nederlandse Arbeidsinspectie Nederland. Ook zoekt de politie vaak de samenwerking op met de handhavers van de Omgevingsdiensten, Waterschappen en Douane. Zoals ook gebeurde in de controle van afgelopen woensdag 21 juni.

Belangrijk slachtoffer van milieucriminaliteit is onze leefomgeving. Anders dan bij andere vormen van criminaliteit kan dit slachtoffer zelf natuurlijk geen aangifte of melding doen. Milieucriminaliteit is dan ook zogenaamde ‘haalcriminaliteit’. Dat betekent dat de milieuspecialisten van onze intelligence-organisatie en onze milieuagenten actief op zoek moeten naar deze vaak verborgen maar ernstige misdrijven.

Aanpak van milieucriminaliteit

Zware milieucriminaliteit raakt niet alleen de samenleving, maar ook uw eigen (leef- en woon)omgeving. De schade die het teweegbrengt blijft voortduren. Door onder andere dit soort grootschalige controles te organiseren blijven wij als één overheid een statement maken.  Milieucriminaliteit is aan de oppervlakte niet altijd zichtbaar en zit veelal verweven in ogenschijnlijk bonafide bedrijven. Daarom is het zaak dat milieucriminaliteit hard en grondig wordt bestreden.