Goirle – Politiehond ingezet bij aanhouding inbreker

De politie hield vrijdag 26 april een 29-jarige man uit Tilburg aan op verdenking van inbraak in een pand aan de Fabriekstraat. Omdat de verdachte niet meewerkte, is bij de aanhouding een politiehond ingezet.

Iets voor 05.00 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke inbraak in een leegstaand pand aan de Fabrieksstraat. Toen de agenten op de locatie waren, zagen zij dat er een ruit was vernield waardoor er toegang tot het pand was ontstaan. Vrijwel direct troffen zij daar een man aan, die onder andere een mes in zijn bezit had. Vervolgens sloot hij zichzelf op in het toilet. Een hondengeleider is vervolgens met zijn hond naar het toilet gelopen, maar de verdachte gaf zich niet gewonnen. De man probeerde zich bij het zien van de politie weer te verschuilen, waarop de hond hem beet. Hierop hield de politie de man aan. Vanwege de bijtwond heeft de Tilburger eerst medische verzorging gekregen, waarna hij is overgebracht naar het politiebureau.

Waar worden de verschillende politiehonden voor ingezet?

  • Surveillancehonden worden gebruikt bij de basispolitiezorg en ingezet bij ordeverstoringen en om voorwerpen en/of gevluchte verdachten te vinden.
  • Plaatsdelicthonden volgen de vluchtweg van een verdachte, soms lange tijd na het misdrijf. Ook voor de opsporing van vermiste personen worden deze honden ingezet. Ze kunnen ook de omgeving afspeuren naar door de verdachte weggegooide voorwerpen. Bij vermissingen werkt de politie samen met burgerreddingshondenteams via de Stichting Inzet Reddingshond Nederland. Op de site van de SIN vindt u informatie over aanmelden en voorwaarden.
  • Elke speurhond heeft zijn eigen discipline zoals het speuren naar drugs, explosieven of geld. Speurhondengeleiders hebben altijd twee soorten speurhonden bij zich: een speurhond menselijke geur en een explosievenhond of een verdovende middelenhond, ook wel narcoticahond genoemd. Een narcoticahond kan alle bekende soorten narcotica opsporen, zoals hasj, marihuana, cocaïne, heroïne en XTC. De hond begint te blaffen of geeft een ander signaal zodra drugs zijn gevonden. Een explosievenhond kan springstoffen, handgranaten, afgeschoten vuurwapens en munitie opsporen. Heeft de hond iets gevonden? Dan gaat hij niet blaffen, maar zitten. Zo voorkomt hij dat op geluid reagerende explosieven ontploffen.
  • Passieve speurhonden verdovende middelen zijn opgeleid om te ruiken of personen verdovende middelen bij zich hebben. Deze speurhonden worden veel gebruikt bij toegangscontroles bij evenementen of tijdens gerichte controle acties in het openbaar vervoer.