‘Gewoon politiewerk op een bijzondere locatie’

1 min


Met warm weer worden de stranden goed bezocht. Dat betekent drukke tijden voor de Reddingsbrigade, maar ook voor de politie. Op alle stranden is in de drukke periode politie aan het werk, al is het op Terschelling anders dan op een strand als bijvoorbeeld Scheveningen.

Arnold Terpstra is groepschef Terschelling en Vlieland. Op de waddeneilanden is geen aparte strandpolitie. ‘De lifeguards van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij red.) houden in juli en augustus toezicht op het strand. Wij surveilleren dan wel, maar werken daarnaast vooral ondersteunend. De lifeguards nemen contact met ons op bij politiegerelateerde zaken. Daarnaast controleren we op het naleven van vergunningen en surveilleren we op strandrijders, dode zeehonden en aangespoelde spullen. Auke Poppema, voormalig groepschef van Vlieland (1983-2003) en Terschelling (2008-2012), vult aan: ‘Enkele eilandbewoners gaan ’s ochtends vroeg naar het strand om aangespoelde zaken te verzamelen. Als zij iets verdachts vinden, bellen ze ons.’

Kustdetachement

In Scheveningen en Kijkduin is een officieel kustdetachement. Tot ruim zes jaar geleden heette dit strandpolitie, maar dat veranderde toen het ‘badmeesterwerk’ overging naar de brandweer, die een Reddingsbrigade inhuurt.

Willem van Rhijn, strandcoördinator in Scheveningen en Kijkduin: ‘Onze hoofdtaak is het gewone politiewerk op een bijzondere locatie. Dit houdt in dat wij de openbare orde en veiligheid handhaven, alleen dan op het strand, de boulevard en de duinen. Wij hebben drie posten, die op het strand in Kijkduin en één in Scheveningen zijn in de zomer standaard bemand. Deze beide posten zijn uitgerust met twee jeeps en een boot, waarmee in de drukke periode dagelijks wordt gesurveilleerd. Door goede contacten met onze partners als de Reddingsbrigade, de KNRM, strandtenthouders, gemeente en duinwachters, hebben we dagelijks een goed overzicht van de situatie.

Werken op het strand

De ruim dertig collega’s die in de zomer in Scheveningen en Kijkduin werken doordeweeks van 09.30 tot 23.00 uur en in de weekenden tot 02.00 uur. In mei en september wordt in het weekend en drukke dagen op piketbasis gewerkt.
Zij worden geselecteerd na sollicitatie en dan voor drie maanden gedetacheerd. Er gaat een flinke training aan vooraf. ‘Vanaf maart liggen ze in het zwembad om te trainen’, zegt Willem, ‘ondanks dat het reddingswerk niet onze primaire taak is. Daarnaast krijgen ze allemaal een vaar- en rij-instructie, les over de zee, getijden en stromingen en uiteraard een EHBO- en AED-cursus die is toegespitst op het strand. Het is hard werken, maar iedereen heeft er enorm veel plezier in.’