Geweldsincident leidt naar opheldering van zes inbraken

Leeuwarden – De politie heeft de afgelopen maanden een onderzoek ingesteld en afgerond waarbij zes woningen- en bedrijfsinbraken konden worden opgelost. Na de aanhouding van twee verdachten bij een geweldsincident in Leeuwarden in juli 2012 werd een gestolen laptop aangetroffen. In het daarop volgende onderzoek werden nog vier verdachten aangehouden en de inbraken opgehelderd. Aanleiding […]

Leeuwarden – De politie heeft de afgelopen maanden een onderzoek ingesteld en afgerond waarbij zes woningen- en bedrijfsinbraken konden worden opgelost. Na de aanhouding van twee verdachten bij een geweldsincident in Leeuwarden in juli 2012 werd een gestolen laptop aangetroffen. In het daarop volgende onderzoek werden nog vier verdachten aangehouden en de inbraken opgehelderd.

Aanleiding

In de nacht van 25 op 26 juli 2012 kregen een 46-jarige man en een 27-jarige vrouw, beiden uit Leeuwarden, bij de Blokhuispoort in Leeuwarden ruzie met een 38-jarige inwoner van Wergea. De ruzie liep zo hoog op, dat de 46-jarige De Wergaester met een hamer een paar keer tegen het hoofd en het lichaam sloeg. Het slachtoffer droeg een helm tijdens het geweld in zijn richting. Vervolgens liep de 46-jarige verdachte naar de scooter van het slachtoffer. Hij stak het voertuig in brand. Hierna vertrokken beide verdachten in een auto. Het slachtoffer belde direct via het alarmnummer 1-1-2 de politie. Hij gaf bovendien een goed signalement van de verdachten en het kenteken, merk en type van de auto door. Dezelfde nacht werd de auto, met daarin beide verdachten, in het centrum van Leeuwarden aangetroffen. In de auto werd ook een stroomstootwapen, hamer, een kleine hoeveelheid harddrugs aangetroffen en een laptop aangetroffen. Alle spullen werden in beslag genomen. Beide verdachten werden aangehouden en ingerekend.

Onderzoek

Uit onderzoek bleek dat de laptop was gekocht en betaald met een bankpas van een eerder overleden vrouw. Deze bankpas was uit haar woning in Leeuwarden weggenomen door de 66-jarige verdachte. Na deze diefstal werden grote geldbedragen door beide verdachten met de pinpas opgenomen. Ook bleek dat de 66-jarige inwoner verdachte uit Berlikum en drie inwoners uit Leeuwarden (28, 32 en 42) transacties bij geldautomaten hadden gedaan. Zij werden vervolgens aangehouden.

Inbraken

Tijdens een huiszoeking in een woning in Leeuwarden van de 42-jarige verdachte trof de politie diverse goederen aan die van diefstal afkomstig waren. Het betrof hier onder meer laptops, televisies (flatscreens), huishoudelijke artikelen, videocamera’s, fotocamera’s en computerspellen. Uit onderzoek kon worden vastgesteld dat deze spullen bij woning -en bedrijfsinbraken waren gestolen. Daarnaast werd in dezelfde woning een busje traangas en een stroomstootwapen. Ook bleek de verdachte nog valse merkkleding in zijn woning te hebben. Alle aangetroffen goederen werden in beslag genomen en later aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven.

 

Alle verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau en werden in verzekeringgesteld. Van het gepinde geld werd hoofdzakelijk drugs gekocht. Alle verdachten moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden