Gesloten portiekdeur: eerste drempel inbrekers

1 min


Bijna 80 procent van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidinbrekers. Ze lopen over straat en kijken of ze woningen zien waar ze gemakkelijk kunnen inbreken, bijvoorbeeld doordat ramen of deuren openstaan. Politiemensen controleerden vorige week in het centrum van Den Haag samen met enthousiaste leden van buurtpreventieteams meer dan 8.000 woningen.

Jan Hendrikstraat

Openstaande portiekdeuren maken het insluipers gemakkelijk ongezien binnen te komen. Agenten, studenten en vrijwilligers plakten in overleg met de woningbouwcoöperaties zo’n 70 stickers op de portiekdeuren met de tekst ‘Deur sluiten. Inbrekers buiten’. Immers: een goed afgesloten portiekdeur is de eerste drempel voor een inbreker. In de buurt Kortenbos lieten twee leden van de woningbouwcoöperatie Staedion en een slotenmaker zien hoe gemakkelijk deuren, die niet op slot zijn gedraaid, open geflipperd konden worden. Bewoners schrokken ervan hoe gemakkelijk dit ging.

De Heemstraat

In de preventieweek tegen insluipers spraken (wijk)agenten bewoners aan als een raam of deur onbeheerd openstond. Bijna twintig keer was het raak. Zo troffen agenten een kapotte ruit, een raam op de kiepstand en een openstaande poort aan. In alle gevallen werd een wit voetje met de waarschuwing ‘deze afdruk had van een insluiper kunnen zijn’ achtergelaten. De bewoners werden gewezen op het gevaar van insluiping.

Hoefkade

Een bouwsteiger voor een open raam. Een openstaande garagedeur die toegang geeft tot een binnentuin. Zomaar twee situaties die agenten aantroffen toen zij samen met de buurtpreventieteams Rivierenbuurt en Koningstraat zo’n 8.000 woningen controleerden op insluipgevoeligheid. Bij ongeveer 75 woningen had een insluiper ongezien waardevolle spullen kunnen stelen. De bewoners kregen een brief en tips om insluiping te voorkomen.