Geregistreerde goederen helpen inbraken op te lossen

1 min


Gouda – Een inbraak is vervelende ervaring. Het liefst wilt u dat de politie zo snel mogelijk de daders oppakt en uw gestolen goederen terugvindt. Voor de politie is het belangrijk dat slachtoffers van een woninginbraak een duidelijke omschrijving kunnen geven van wat er is gestolen.

Een goede omschrijving is niet alleen nodig voor de opsporing van de goederen, en daarmee van de dader, maar ook om aangetroffen gestolen goederen terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar.

Registratie

Uit analyses van de politie blijkt dat vooral sieraden, geld, computers (ook laptops) en communicatieapparatuur favoriet zijn bij woninginbrekers. Bij maar liefst 1 op de 3 inbraken worden sieraden gestolen die nauwelijks worden terug gevonden omdat de omschrijvingen niet goed genoeg zijn. De politie adviseert om van sieraden foto’s te maken en deze te beschrijven bijvoorbeeld op www.dnavaneensierraad.nl. Noteert u van apparaten in elk geval de serienummers. Van mobiele telefoons is vooral het zogeheten Imei-nummer van belang. Imei-nummers staan vermeld op de verpakking en in de telefoon.

Track en trace

Laptops, tablets en andere digitale apparaten zijn vrij eenvoudig te voorzien van ‘track en trace’ software. Dankzij deze software, die gebruikt maakt van de GPS zender van het apparaat, kunt u vanaf een andere computer zien waar de GPS (en dus het apparaat) zich bevindt. Meer informatie hierover is via de verkoper van het apparaat of via internet te verkrijgen. Daarnaast is er nog een BurgernetApp, voor de smartphones met Android of IOS besturingssysteem.
Iedereen, maar zeker de ook taxichauffeurs, buschauffeurs, autorijscholen (of noem maar op) met een smartphone kunnen de BurgernetApp installeren. Daarin kunnen ze instellen dat ze alle berichten krijgen in een straal rondom hun telefoon. De BurgernetApp maakt gebruik van de GPS-locatie van de telefoon om de Burgernetacties te sturen die betrekking hebben op de directe omgeving van de gebruiker. U krijgt dan geen sms of mail, maar een berichtje via de App.
Het advies om niet te veel contant geld thuis te bewaren en om waardevolle spullen niet in het zicht te leggen. Meer preventietips zijn te vinden op www.politiekeurmerk.nl

Vertrouwt u het niet? Bel direct 112

Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Bel direct de politie via 112. Wat verdacht is, leest u in de folder ‘Wat is een verdachte situatie’.