Geldrop – Aandacht voor dood Geldropse in Moord of Zelfmoord

Donderdagavond werd in het tv-programma Moord of Zelfmoord van SBS6 aandacht besteed aan de dood van de 25-jarige Jessica van Room. In 2005 kwam zij om het leven na een val vanaf het balkon van haar flatwoning in Geldrop.2 min


De trieste dood van Jessica van Room is door de politie uitgebreid onderzocht. Op geen enkele wijze is gebleken dat er sprake is geweest van de betrokkenheid van anderen bij haar dood. Het cold case-team van de politie Oost-Brabant heeft de zaak vorig jaar opnieuw tegen het licht gehouden: “Ook wij hebben de zaak uitgebreid bekeken en hebben geen enkele aanwijzing gevonden voor een misdrijf. Een zelfdoding is niet uitgesloten, maar ook daar zijn in het onderzoek geen concrete aanwijzingen voor gevonden. Het is dus heel goed mogelijk dat de dood van Jessica een ongeluk is geweest”, zo laat het cold case-team weten.

Onderzoeksbevindingen

Het tv-programma van Kees van der Spek deed ook onderzoek naar de achtergronden van haar dood en kwam met enkele conclusies. In juli 2017 zijn wij door Moord of Zelfmoord benaderd met de vraag of wij op deze conclusies wilden reageren. Onze reactie is niet volledig meegenomen in de uitzending en daarom zetten wij de belangrijkste delen van onze reactie hieronder op een rijtje:

  1. Op de foto’s is inderdaad te zien dat het kleed waar Jessica op lag strak getrokken was. Daar is een duidelijke verklaring voor. Toen de eerste hulpverleners ter plaatse kwamen bleek dat vanaf de flat door meerdere mensen belangstelling werd getoond. Uit piëteit is besloten het kleed waar Jessica deels op lag gedeeltelijk over haar gezicht te leggen. Het kleed is kort daarna weer teruggelegd en pas daarna heeft er een fotografische vastlegging van de situatie plaatsgevonden door specialisten van de technische recherche. Het is dus niet mogelijk om op basis van de gemaakte foto’s goede conclusies te trekken.
  2. Uit het zowel het voorlopige als het definitieve sectierapport blijkt dat niet uit te sluiten is dat dat Jessica, bewust of onbewust, na haar val nog bewogen heeft. Het is daarnaast aannemelijk dat als gevolg van de enorme klap die gemaakt is nog verplaatsing heeft plaatsgevonden nadat Jessica de grond raakte. Dit heeft onder meer te maken met de hoogte van de val.
  3. Op geen enkele manier hebben wij in het onderzoek de aanwezigheid van anderen in de woning van Jessica kunnen vaststellen. Uit het buurtonderzoek is hier niets van gebleken en ook zijn er in de woning geen sporen van anderen aangetroffen.
  4. Bij het lichaam van Jessica werd een glas aangetroffen, net als in haar woning. Er is op die glazen sporenonderzoek verricht. Uit dat onderzoek is alleen het DNA van Jessica naar voren gekomen en geen sporen van andere personen.
  5. In onze ogen is het zeker niet onmogelijk dat Jessica op de railing is geklommen en bijvoorbeeld haar evenwicht verloren is. In het lichaam van Jessica werd een aanzienlijke hoeveelheid alcohol aangetroffen en daarnaast was de railing, ook voor iemand met de lengte van Jessica, zonder veel moeite te beklimmen.
  6. In het onderzoek wordt gesproken over contacten en mogelijke problemen van Jessica. Daar zijn wij in het onderzoek ook op gestuit. Wij hebben daar uitvoerig naar gekeken, maar op geen enkele manier kunnen wij deze contacten of problemen in verband brengen met de dood van Jessica.
  7. Er wordt gesproken over ouder letsel aan de hals van Jessica. Het is niet vastgesteld dat dit letsel op welke manier dan ook in verband staat met haar haar dood.

Conclusies

Onze conclusies hebben wij gedeeld met de nabestaanden van Jessica: “Wij begrijpen heel goed dat zij niets liever willen dan zekerheid over wat er precies is gebeurd. Wij hebben geen enkele aanwijzing gevonden voor een misdrijf. Een zelfdoding is niet uitgesloten, maar ook daar zijn in het onderzoek geen concrete aanwijzingen voor gevonden. Het is dus heel goed mogelijk dat de dood van Jessica een ongeluk is geweest”, zo laat het onderzoeksteam weten.