Erlecom/Ooij/Nijmegen – Politie vraagt hulp kijkers Opsporing Verzocht bij onderzoek naar woningoverval in de Ooij

Dinsdagavond 14 juli komt de woningoverval in de Ooij in het programma Opsporing Verzocht. Op 19 november vorig jaar werd een 80-jarige vrouw het slachtoffer van drie gewelddadige overvallers. De zaak is nog niet opgelost, maar het rechercheteam heeft nieuwe aanknopingspunten en vragen die ze beantwoord hoopt te krijgen met behulp van de kijkers. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken stuurt de politie vanavond een sms naar bijna tienduizend mensen die rond de tijd van de overval in de directe omgeving waren.2 min


Opnames voor Opsporing Verzocht waarbij een deel van de overval is gereconstrueerd

Het slachtoffer was die avond alleen in de woning aan de Sint Hubertusweg, dat gelegen is in natuurgebied de Ooij – vlak naast Nijmegen. Toen rond 18.50 uur de bel ging, werd ze overmeesterd door drie mannen. Hoewel het slachtoffer niet over een kluis in haar woning beschikt, bleven de mannen roepen om geld en de kluis.

Serieus geweld

Door de daders werd serieus geweld gebruikt tegen het weerloze slachtoffer op hoge leeftijd. Toen zij het huis uit wilde vluchten, werd ze door een van de mannen hardhandig tegen de grond gewerkt en weer het huis ingesleurd. Om te voorkomen dat ze hulp zou inschakelen, werd haar telefoon vernield en werd het slachtoffer bewaakt door een van de overvallers.

Toen uiteindelijk bleek dat het slachtoffer inderdaad geen kluis in haar woning had, zijn de daders er vandoor gegaan met haar handtas met daarin persoonlijke spullen.

Nieuwe aanknopingspunten

De recherche is die avond direct een onderzoek gestart. Daarbij heeft het team een aantal aanknopingspunten waarvan ze graag wil dat de kijkers van Opsporing Verzocht meedenken.

Donkere auto, mogelijk Opel Corsa

Rond de tijd van de overval is er in de buurt van de woning een kleine, donkere auto gezien. De auto stond geparkeerd aan de Erlecomsedam. Vermoedelijk was de auto een ouder type Opel Corsa of een andere kleine auto die er op lijkt.

Daders

De drie overvallers waren jonge mannen van begin twintig. Twee van hen waren ongeveer 1.85 meter lang en de derde was opvallend langer, waarschijnlijk rond de twee meter. De mannen spraken Nederlands, maar onderling spraken zij mogelijk straattaal.

De mannen droegen allemaal donkere kleding en hadden hun gezicht afgeschermd met een doek of sjaal. Ze droegen zwarte handschoenen en hadden modder op hun schoenen en kleding. Mogelijk zijn ze door weilanden naar de woning van het slachtoffer gelopen.

Daders mogelijk uit de omgeving

Vanwege de ligging van de woning, houdt het team er rekening mee dat de jonge overvallers uit de omgeving komen. Het huis staat op een plek waar je als onbekende niet zomaar of per ongeluk terecht komt. Mogelijk komen de daders dus uit de omgeving De Ooij, de omliggende dorpen of Nijmegen.

Sms-bom

Bovenstaande aanknopingspunten worden morgenavond in de uitzending van Opsporing Verzocht besproken. Omdat het team er rekening mee houdt dat de daders uit de omgeving kunnen komen, krijgen vanavond bijna tienduizend mensen een sms’je van de politie om hen te wijzen op de uitzending van Opsporing Verzocht.

‘Het lijkt ons minder logisch dat onbekenden op deze plek terechtkomen, daarom houden we rekening met het scenario dat de daders uit de buurt komen. Om die reden krijgt iedereen die op de avond van de overval in de omgeving was vanavond een sms’je. We hopen op basis van de signalementen, de auto en de overval tips te krijgen die tot aanhoudingen kunnen leiden’, aldus de teamleider.

Met toestemming van de officier van justitie kan de politie zogenaamde mastgegevens opvragen. Daarmee kan ze onderzoeken welke telefoonnummers op een bepaalde datum gebruik maken van een bepaalde mast. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken over de uitzending en dus extra denkkracht te genereren, heeft het team de mastgegevens opgevraagd uit de omgeving van de overval.

Alle nummers die gebruik maakten van die masten krijgen vanavond een sms.  Het kan dus zijn dat u een sms ontvangt, terwijl u helemaal niet in de buurt van de woning was, maar uw telefoon wel gebruik maakte van een mast omdat u bijvoorbeeld in die omgeving reed.

Vertrouwelijk praten of anoniem melden

Als u informatie wilt doorgeven aan de politie dan kan u dat doen via onderstaand tipformulier. Wilt u liever vertrouwelijk of anoniem met de politie praten, dan zijn daarvoor ook mogelijkheden.

Vertrouwelijk praten kan met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. TCI is bereikbaar op 079 – 345 89 99.

Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie – en dus geen onderdeel van de politie – die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000. U kunt ook volledig anoniem digitaal tippen via www.meldmisdaadanoniem.nl