Dronken bestuurder raakt rijbewijs kwijt

1 min


Werkendam – Een 22-jarige automobilist uit Werkendam werd vrijdagavond 16 augustus 2013 rond 21.35 uur aangehouden voor het rijden onder invloed.

Agenten zagen de man met zeer hoge snelheid over de Van Randwijklaan rijden en gingen er achteraan. Op de Klaproos stopte de auto. De bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. Op het politiebureau blies de man 705 ug/l (88 ug/l is maximaal toegestaan voor een beginnend bestuurder). Zijn rijbewijs werd ingevorderd voor de duur van acht maanden en hij krijgt een aantekening op het rijbewijs. Hij kreeg een boete opgelegd van 1300 Euro.

Beginnend bestuurder

Het beginnersrijbewijs, formeel de Maatregel beginnende bestuurder, is ingevoerd om het aantal ongelukken onder beginnende bestuurders te verminderen. Elke bestuurder die minder dan 5 jaar zijn rijbewijs heeft valt onder deze maatregel. Bij zware overtredingen – na onherroepelijke veroordeling of het betalen van de transactie – wordt er een aantekening gemaakt. Na drie zware overtredingen binnen de eerste vijf jaar wordt het rijbewijs geschorst en volgt een onderzoek. De bestuurder moet dan een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als hij of zij voor een van de twee of beide proeven zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw afgelegd worden. De regeling geldt voor iedereen die voor de eerste keer een rijbewijs haalt; de leeftijd van de bestuurder speelt geen rol. Het geldt zowel voor de auto als voor de motor.