Drie nieuwe digitale flitspalen in Amsterdam

Amsterdam – Met ingang vrijdag 8 augustus 2014 zijn er drie nieuwe digitale flitspalen in gebruik op de Amsteldijk, Stadshouderskade en Nieuwe Leeuwarderweg. Op de Amsteldijk geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. De flitspaal staat ter hoogte van de kruising Vrijheidslaan – Mr. Treublaan (Berlagebrug). Op de Stadshouderskade geldt eveneens een maximum snelheid van […]

Amsterdam – Met ingang vrijdag 8 augustus 2014 zijn er drie nieuwe digitale flitspalen in gebruik op de Amsteldijk, Stadshouderskade en Nieuwe Leeuwarderweg.

Op de Amsteldijk geldt een maximum snelheid van 50 km/uur. De flitspaal staat ter hoogte van de kruising Vrijheidslaan – Mr. Treublaan (Berlagebrug).

Op de Stadshouderskade geldt eveneens een maximum snelheid van 50 km/uur en deze digitale flitspaal controleert ook op het negeren van het rode licht. Deze paal staat ter hoogte van de kruising met de Van Woustraat en Westeinde.

Op de Nieuwe Leeuwarderweg staat de gecombineerde flitspaal en roodlichtcamera richting de A10. Ter plaatse geldt op deze weg onder normale omstandigheden een maximum snelheid van 70 km/uur.

Van analoog naar digitaal

Het OM vervangt de komende jaren landelijk een groot deel van de analoge flitspalen door digitale palen. Groot voordeel van digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes zeer weinig politiecapaciteit vergt. Daarbij valt de bon sneller op de deurmat, zodat de betrokkene zich eerder bewust wordt van de overtreding en het gedrag sneller kan aanpassen.

Roodlichtcamera

Een flitspaal bij een kruising met verkeerslichten meet niet alleen de snelheid van iemand die te hard rijdt, maar legt ook weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht.

Alleen analoge palen die een aantoonbare bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden vervangen. Op basis van de verkeers- en ongevallengegevens hebben het OM, de politie en de gemeente vastgesteld dat op deze locatie een digitale flitspaal is geplaatst.